úterý 5. července 2022

Minipivovar Březácký Sup

 

 

Jmenuji se Rostislav Toman, nedávno jsem překročil čtyřicítku, mám dvě děti, ženu, za sebou práci v korporátu, bance, rekvalifikaci na sládka a před třemi lety jsem si nadělil k narozeninám dveře do nejmenšího pivovaru v České republice. Nyní chodím do práce z obýváku asi dva metry a dva schody a hodnotím to jako nejlepší rozhodnutí v životě. Často dostávám otázku proč pivovar? Já vlastně ale chtěl jen uvařit dobré pivo, ten zbytek se stal tak nějak s tím.

První kontakt s domácím pivem  Celé to začalo v dětství když otec přišel z práce, že kolega uvařil pivo doma, v paneláku. Chtěl jsem to okamžitě také vyzkoušet, jenže vybavení, suroviny a znalosti tenkrát chyběli. Spokojil jsem se s odmítnutím protože je to moc složité.  Největší věda a pivní experiment pro mě byl si pamatovat, který příbuzný vyžaduje pivo z hnědé a který ze zelené lahve. S jídlem roste chuť  Po přestěhování do Březí v roce 2011 jsme začali naplno užívat plodů vesnice. Vejce z vlastního chovu, rajčata z vlastní zahrady, kváskový chléb (ten náš se jmenuje Evžen), sýry vyráběné doma z mléka z místní farmy. S jídlem roste chuť, ty dobroty by bylo dobré něčím zapít. … A vzpomínka na kolegu z paneláku ožila. V roce 2016 však vybaven moderními nástroji jsem zadal do Youtube heslo: "Jak vyrobit domácí pivo?"

To co jsem našel, zhlédl a následoval, hodnotím jako zlom, jako prapůvodce toho, že máme pivovar. Máte chuť si uvařit vlastní pivo? Podívejte se na Jirkovo video a vyzkoušejte.  Pozor, vedlejší účinky mohou být touha postavit vlastní pivovar. Éra vaření a rozhodnutí o vlastním pivovaru  Hned po shlédnutí videa jsem nakoupil vybavení na vaření ze surovin. Slad jsem kupoval namletý, inspiraci na recepty jsem čerpal z různých fór na webu a FB skupiny Cechu domácích pivovarníků. Od počátku jsem věděl, že mě nelákají ležáky a to z několika důvodů. Je to velmi těžká disciplína náročná na vybavení i místo. Mnoho pivovarů vaří skvělé ležáky a nechci vařit kopii toho, co mi chutná, raději si na něj zajdu. Navíc svrchně kvašená piva mě dostala svou rozmanitostí, vůní a neomezeným prostorem na experimentování s chmely.  Dva roky domácího vaření, pilování receptů ale hlavně odezva od konzumentů byla tou hlavní motivací, že by bylo dobré nějaké ty přebytky prodávat a předávat nové pivní druhy dál. Tady jsem poprvé narazil zjistil jak se věci mají. Chcete vařit pivo?  Musíte mít správnou živnost. Chcete tu správnou živnost? Musíte mít vzdělání. Chcete prodávat pivo? Musíte mít pověření od finančního úřadu a celníků. Co se dá dělat a tak jsem to vzal krok po kroku, a bylo toho mnohem víc.

Cesta za vlastním pivovarem  Takhle jsem sumarizoval v roce 2018 výsledek našeho snažení a stále je platné každé slovo:  1,5 roku a 1 milion to je asi to nejdůležitější na co se mě lidé ptají. Já dodávám asi 1000 nových slov, mnoho nocí strávených studiem a čtením různých zákonů.  Pivovar je umístěn v bývalé garáži rodinného domu s celkovou plochou 15m2. Vaříme výhradně svrchně kvašené speciály, víc se sem nevejde. Povolený max. výstav 20000l/rok.  Všem doporučuji začít zpracováním projektu. Ušetříte si spoustu budoucích starostí a taky ho stejně budou chtít všechny dotčené úřady. Zkrátka odkud kam poteče voda, kde bude sklad, kde bude a jak bude vypadat varna..  Co vše bude třeba:  Vzdělání nebo garant na 5 let. Já využil nabídky Beer Academy CZ ve spolupráci s Mendlovou univerzitou v Brně. Hodnotím to jako nejlepší rozhodnutí v životě. Spousta nových lidí od fochu a zkušeností k nezaplacení. Celé to vydalo asi na čtvrt roku teoretické výuky během víkendů a 200 hodin praxe v pivovaru. Po dokončení vzdělání stačí garant už jen na 1 rok, nebo prokážete praxi v oboru 1 rok.  Kdo bude pivo vyrábět a prodávat? Po konzultaci jsem se rozhodl založit společnost s.r.o. která vystupuje v těchto rolích.  Projekt na základě kterého získáte stavební povolení a pak ke kolaudaci nemovitosti jako pivovar. Vyjádřit se k tomu budou muset hasiči, hygiena, stavební úřad. A je to fakt na dlouho...  Daňový sklad. Specifikujete celý proces výroby piva, množství litrů uvařených v jednotlivých skupinách. Prokážete jak budete určovat množství na jednotlivých úrovních. Získáte povolení k vaření piva a stanete se plátci spotřební daně z piva.  Metrologie. Váže se k bodu výše. Zkrátka dostanete papír který říká, že 20°C je 20°C a 100l je 100l. Já si nechal "ocejchovat" měrné tyče, které měří výšku hladiny a tím stanovím množství.  Značka. Kreslili a kreslili a měnili a měnili, až vnikl Březácký SUP. Matkou myšlenky a prvotního nákresu je Kristýna Čeňková, které jsem vděčný za své třetí dítě. Moc děkuji. Graficky následně uchopil Petr Nesvadba.  Etikety. Zvolil jsem bavlněné lakované a samolepící. Grafický návrh realizoval Jaroslav Bárta, tisk potom realizovali v Tiskárna ETIFLEX, s.r.o.  Stavebně vše oddřeli kluci ze Stavby Jarkovský a za cca 10 měsíců bylo hotovo.  Důležité je mít vizi a vědět co chcete, vše ostatní je už jen hledání řešení. Při jednáních na úřadech jsem se nesetkal s ničím "úřednickým", spíše vůlí pomoci a najít řešení. Proč SUP?  Modelem stál Sup krahujový, který je tak trochu extrémní. Je velmi ohroženým druhem, je to jediný teplokrevný živočich, který létá ve výškách jako dopravní letadla. Jistou podobnost a zálibu v extrémech má i náš sládek. Věříme, že i díky tomu jsou naše piva jaká jsou. Sup dostal kravatu a podobnost byla na světě.  Mimoto dal sup vzniknout našemu podpisu #SUPHOTAM a mnoho dalším zkratkám i slovním hrátkám, přesně jak to má sládek rád. Super Účinné Pivo, pošilhává po škodě SUPerb, pokaždé když hodnotíte naše pivo jako SUPer nevědomky používáte i jeho jméno.  

A tak vnikl Březácký SUP!

adresa:  Hlavní 49, 691 81 Březí

Sup Sorachi Ace 12° (6)

 

Sorachi Ace je odrůda původem z Japonska pěstovaná v Americe. Odrůda byla vyšlechtěna z chmelů Brewers Gold a Žatecký červeňák speciálně pro pivovar Sapporo. Má vysoký obsah alfa kyselin a skvělé, velmi výrazné aroma.

Světlá dvanáctka kterou u nás v pivovaru vaříme s každou várkou jinou. Představte si světlou dvanáctku, kde jsme upozadili sladovost i alkohol a nechali vyniknout chmel. Chmelíme vždy na 40 IBU, chmelíme čtyřikrát a chmelíme do předku, na hodinu, na 5 min a do whirlpoolu. S použitými chmely se mění jejich množství v jednotlivých várkách, záleží na obsahu hořkých látek jednotlivých odrůd. V tomto pivu máte jedinečnou příležitost ochutnat jak chutná chmel v jeho plné chuťové síle. Toto pivo vaříme jako desáté v našem číslování a vaříme ho jen jako letní verzi X. Zhruba od března do října navaříme 8 druhů single hop várek. Doporučujeme na vlastní chuťové buňky vyzkoušet několik single hop piv z různých várek.

Sup APA 12° (8)

 

Světlá dvanáctka, která je vůbec prvním pivem našeho pivovaru když ještě ani nebyl pivovar. Jedná se o původní recepturu, kterou navrhl sládek ještě jako domovařič. I když se po studiích pokusil ji několikrát vylepšit, vždy jsme se vrátili k té původní, téměř dokonalé receptuře. 2 druhy sladu a 2 druhy amerického chmelu, alkohol pod 5%. V chuti tropické ovoce, potlačená sladovost pro ještě lepší pitelnost . Lehká voňavá letní APA, přesně to naleznete v láhvi.

Sup American Amber Ale 12° (7)

 


Polotmavá dvanáctka chmelená třikrát jedním druhem amerického chmelu do výsledné hořkosti 30 IBU. Stejné množství chmelu které bylo použito na hořkost se přidává i po uvaření do 15 minutového odpočinku. Díky tomu se z chmelu uvolní už jen voňavé silice a toto pivo poznáte mezi tisíci. Jantarovou barvu získalo z karamelových sladů které dodaly tomuto pivu příjemnou nasládlou chuť. Americká kvůli použitým surovinám a taky rmutovacímu schématu. Dva kroky infuzního rmutování a dost. Voňavá dvanáctka nejlépe vynikne s ostatními “amerikami” naší produkce. Chmely totiž pěkně navazují a chuťově gradují. Vyzkoušejte Amber Ale + APA + IPA, přesně v tomto pořadí.

Sup Rye IPA 13° (8.5)

 

Žitná plná světlá třináctka. Díky naší neprofesionální varně si můžeme dovolit větší podíl žitného sladu ve rmutu a tím vám zprostředkovat jak chutná opravdu žitné pivo. Žito jde totiž dost špatně scezovat, pokud to zvládnete, získáte sametovou pěnu, pikantní až zemité tóny v těle a námi zvolený chmel zase jednoznačnou zařaditelnost piva mezi mnoha. Chmelíme 5x ve varu a stejné množství chmelu následně sypeme do tanku za studena tzv. dry hop.

Sup American IPA 14° (8)

 


Světlá čtrnáctka je poctivá IPA se vším všudy. Plné tělo, citrusové tóny ve vůni i chuti a alkohol nad 6%. Americký není jen název ale i suroviny a proces vaření. Zajímavostí tohoto postupu je, že se vystírá i zcukřuje do jedné teploty, tzv. jednokroková infuze. Do tohoto piva si sládek vybral americkou odrůdu chmelu Ekvanot, jeho nejoblíbenější, který není v žádném jiném našem pivu. Chmelíme ji 5 x a stejné množství chmelu jako do varu dávkujeme i do studeného chmelení na konci primárního kvašení. Výsledná hořkost na úrovni IBU 65 je pak mocně podpořena nezaměnitelnou vůní.

Sup Blonde Ale 11° (7)

 

Jedenáctka, nejsvětlejší ze všech našich piv, vařená jako falešný ležák. Pro vaření tohoto piva používáme striktně české suroviny. Když jsme navrhovali toto pivo, byl cíl jasný. Chtěli jsme přechodové pivo mezi ležáckými pivy a světem svrchně kvašených piv. A přesně toto najdete ve sklenici našeho Blonde Ale. Je velmi vyhledávaný mezi vyznavači ležáků, využívá ale všech výhod svrchního kvašení, do měsíce od uvaření jde konzumovat plnými doušky. Často jej používáme jako zásobárnu živých kvasnic. Díky tomu, že není za studena chmelený a je to jedenáctka, jsou kvasnice v perfektní kondici a rozkváší všechny ostatní voňavky jedna báseň. Při konzumaci doporučujeme pít jako první z více druhů naší produkce, stejně jako prokládací pivo mezi ostatními druhy, pěkně totiž rovná chuťové buňky a ostatní piva si vychutnáte mnohem více.

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat