čtvrtek 22. srpna 2019

Minipivovar Novosad

 
Několik let po koupi harrachovské sklárny se v hlavě majitele Františka Novosada začala rodit myšlenka na výstavbu minipivovaru. Sklárna v té době sice prosperovala dobře, ale již tehdy bylo zřejmé, že tento stav nemusí trvat věčně. Na místě dřívější hutní kanceláře a části dvora se tedy pomalu začalo s přípravami na výstavbu budoucího minipivovaru.
Po dokončení nutných příprav se fakticky začalo stavět 18.6.2001. Měsíc po zahájení stavby již bylo hotové přízemí a pokračovalo se stavbou ocelové konstrukce pro první patro, kde se dnes nachází pivovarská restaurace. Na konci léta byl do konstrukce budovy umístěn ocelový oblouk, který dnes vytváří netradiční charakter celé stavby. Koncem září se již pilně pracovalo na zakrytí celé stavby. Problém byl ten, že celé září nepřetržitě pršelo a téměř se nedalo pracovat venku. Na tehdejší komplikace se dnes už vzpomíná s úsměvem.
V létě 2002 tak přibyla Harrachovu další turisticky zajímavá „atrakce“, soukromý minipivovar, který láká na lahodné kvasnicové nefiltrované a nepasterizované pivo.
Během své krátké historie dokázal tento malý pivovar získat mnohá ocenění, včetně dvou „Zlatých pivních pečetí“ za vítěztví v absolutní kategorii mezi všemi zúčastněnými pivovary na pivních slavnostech v Táboře v letech 2011 a 2012! Toto ocenění dostal v obou případech světlý ležák František.
Pivovar Harrachov je také držitelem několika dalších medailí v kategorii minipivovarů a kvasnicových piv. Pivo František je rovněž držitelem ocenění „Výrobek Libereckého kraje roku 2008“ a „Regionální potravina“ roku 2011.
V objektu dále naleznete pivní lázně, hotel i muzeum.

adresa: Nový Svět 95, 512 46 Harrachov



František 12° (7.5)


Klasický světlý ležák je celkem v pohodě pitelný, jemnější na dvanáctku.
Harrachovské kvasnicové pivo vyniká svou jedinečnou chutí a vysokou kvalitou. K jeho výrobě se používají tradiční přírodní suroviny, především slad a chmel. Mimořádně příznivého a zdraví blahodárného účinku je dosaženo i díky využití vlastní vody z více než 100 let staré horské studny.

Čerťák 12° (6.5)


Převážně karamelová chuť, bohužel trochu kávy je tam cítit, jinak výrazný podíl praženého ječmene.

!turistika!

Žádné komentáře:

Okomentovat