pátek 23. srpna 2019

Pivovar Velkopopovický Kozel

 
Pivovar Velké Popovice pochází ze 16. století a nachází se zčásti na území obce Velké Popovice, zčásti na území obce Petříkov v okrese Praha-východ. Od roku 2002 patří společnosti Plzeňský Prazdroj a.s., která byla do roku 2016 součástí skupiny SABMiller.
V současnosti patří do skupiny Asahi Breweries, Ltd.  Začal poprvé pivo vařit už v 16. století a vařilo se zde do té doby, než v první polovině 18. století propukly války. Opravdu znovu se pivovar rozjel až o tři staletí později a to v roce 1871 zakladatelem Františkem Ringhofferem. Ten se rozhodl postavit ve Velkých Popovicích nový pivovar, který rozšířil, vybavil technickými novinkami a nechal zbudovat nové studny. První várka piva se zde začala vařit až o tři roky později od jeho novodobého založení. Rok 1874 je základním datem novodobé historie Velkopopovického kozla, jehož emblém vytvořil jakýsi francouzský malíř. V březnu roku 1999 byla poprvé schválena fúze Plzeňského Prazdroje, a.s. se společností Pivovar RADEGAST a.s., dosavadním majoritním vlastníkem akcií pivovaru Velké Popovice. Od října roku 1999 celou skupinu vlastní Jihoafrické pivovary (South African Breweries, plc.) prostřednictvím nizozemské společnosti South African Breweries International (SAB), k formální fúzi českých pivovarů došlo zápisem do obchodního rejstříku v říjnu 2002.
 Historické zmínky o pivovaru sahají až do 14. století. Velkopopovický pivovar v podobě, jak ho známe dnes, má ale počátky až v 19. století. V roce 1870 koupil pozemky ve Velkých Popovicích František Ringhoffer, bohatý průmyslový magnát, starosta Smíchova a jeden z nejúspěšnějších podnikatelů československé historie. Pivovar byl dostavěn roku 1875, kdy byla uvařena první várka piva Kozel. Pivovar díky svému majiteli zavedl nové technologie a dal tak vzniknout jeho moderní historii. Na přelomu století prošel pivovar velkou rekonstrukcí a jeho výrobní kapacita se navýšila na 90 000 hektolitrů ročně z původních 18 000 v jeho začátcích.  První světovou válku přečkal pivovar v omezeném režimu a bez výraznějších inovací. Ty opět přišly v období mezi válkami. Kozel byl tehdy slavný pro svoje tmavé 14° pivo “Bock”. Druhá světová válka znamenala omezení výroby piva, stejně jako pro všechny tehdejší pivovary. Po skončení války byl pivovar znárodněn a potýkal se s nedostatkem dělníků. V roce 1951 proto vedení podniku tento problém vyřešilo historicky prvním zaměstnáním žen v pivovaru. Poměr žen a mužů se téměř vyrovnal roku 1962, například stáčírna byla už v té době výhradně v ženských rukou.  V roce 1965 začal Kozel jako první na světě rozvážet pivo v tankových nákladních vozech a dal tak vzniknout tradici tankových pivnic. V roce 1991 získal pivovar opět nezávislost a v roce 1992 se stal akciovou společností. V roce 2002 byla provedena fúze pivovaru s pivovarem Radegast a pivovary Plzeňský Prazdroj.  V roce 2012 byl v rámci virální reklamy v Rusku vypuštěný až do vesmíru, na zem se spustil padákem a vše bylo přenášeno on-line kamerou.

adresa: Ringhofferova 1, 251 69 Velké Popovice



Kozel 11° (6.5)


Světlý ležák s podílem alkoholu 4,6 %. Vyznačuje se plnější chutí. Díky vypilované chuti 3 druhů sladu spojené s jemnou hořkostí chmele získal Kozel 11° několik ocenění v různých soutěžích. Jinak pokud si dáte nefiltr v jejich kozlovnách či přímo u zdroje, tak je celkem pitelný...

Kozel světlý 13° (6)


Tento světlý kvasnicový speciál střední hořkosti se celkem dá pít, ale na delší dobu to nebude.

Kozel tmavý 11° (5.5)


Černé pivo s obsahem alkoholu 3,8 %, které se vyrábí podle původní receptury ze speciální směsi tmavých sladů, čisté vody z vlastní studny v okolí pivovaru a výběru kvalitního chmele. Karamelizovaný slad dodává pivu rubínovou barvou a sladkou chuť. Má neobvykle tmavou pěnu.

Kozel světlý 12° (7)


Tato dvanda mi celkem chutnala, ovšem na čepu mají jen ojediněle...ochutnáno letos v jedné Kozlovně.

!turistika!

Žádné komentáře:

Okomentovat