pátek 23. srpna 2019

Řemeslný minipivovar Pioneer

 
Co se stane, když Čech potká Slovenku a oba mají rádi pivo? Založí si pivovar, přece. Přesně takhle se roku 2016 začala psát historie řemeslného pivovaru Pioneer Beer ze Žatce.  Michal je sládek a Miriama je odbornice přes marketing. A určitě ne náhodou se potkali zrovna na Žatecku. Tam, kde je půda rudá a rodí ten nejlepší chmel na světě. Velký sen o vlastním pivovaru se začal zhmotňovat, když objevili starý nevyužívaný sklad chmele, který si přímo říkal o nový smysl života. Nastal kolotoč vyjednávání s bankami a dodavateli, rozsáhlá rekonstrukce a zařizování, aby v září 2018 konečně mohli uvařit první várku svého vlastního piva.  Pioneer Beer odkazuje na tradici pivovarnictví, ale zároveň se nebojí dát na stůl něco nového a odvážného. Pro konzervativní pijáky vaříme klasické ležáky a pro ty, kteří rádi objevují nové chutě, experimentujeme s novými odrůdami žateckého chmele. Chuť citrusů, jahod nebo tropického ovoce - to a mnohem víc ucítíte v našich pivních speciálech. Sny se nedají spoutat a vášeň k dobrému pivu už vůbec ne.
Jinak sládek Michal Havrda a jeho partnerka Miriam Jóbová. „Sledoval jsem, jak ten počet minipivovarů stoupá, a řekl jsem si, že pokud do toho nepůjdu hned, bude už pozdě,“ přibližuje Havrda, jak se po dvanácti letech strávených v krušovické pivní velkovýrobně rozhodl odejít. „Člověk měl chuť dělat něco kreativního,“ dává další důvod, proč se rozloučil s globální korporací Heineken.
Na podzim roku 2016 se tak s Miriamou - mimochodem i ona prošla krušovickým pivovarem - pustili do rekonstrukce památkově chráněného skladu chmele v centru Žatce a loni v září zadělali na první várku Pioneer Beer. „Lidé jsou rádi, že experimentujeme, tady se ejly moc nevaří,“ popisuje Havrda. Zároveň ale odmítá plavat v proudu: „Nechceme být za každou cenu trendy, nebudu třeba nikdy vařit kyseláče nebo milkshake s laktózou.“ A jedním dechem dodává: „Ze základních surovin se snažím vymačkat co nejvíc. Od jara se jinak postupně buduje i pivovarský výčep (venkovní posezení a uvnitř v přízemí i nahoře)  aby si jejich pivečka mohli dát přímo zákazmíci tam.

adresa:  nám. Prokopa Velkého 303, 438 01 Žatec

Resident 11° (8)


Světlý ležák spodně kvašený, vařený tradičním postupem. Pivo českého typu. Nefiltrovaný a nepasterizovaný, s vyváženou hořkostí danou žateckými odrůdami chmele Žatecký poloraný červeňák a Sládek. Středně plné sladové tělo, při doznívání s lehkou stopou karamelu. Barva světle zlatá.
Příjemný ležák dobře pitelný...


Hoppy Pils 12° (8.5)


Ležák 12 s plným sladovým tělem, výraznější hořkostí a příjemným chmelovým aroma, chmelený za studena odrůdou Kazbek, který dodává mírnou citrusovou příchuť.
Za mě výborně pitelné pivečko u kterého není problém zůstat déle...


Sunlight Summer ale 10° (6)


Lehký, letní ejlík 10 chmelený odrůdami Mosaic, Cashmere a Kazbek mě až tak nevzal.

Cashmere APA 13° (7.5)


American Pale Ale chmelený méně známou odrůdou chmele CASHMERE, které byla vyšlechtěna z Cascade a díky aroma se jí také někdy přezdívá jako " Super Cascade" Chmel dodává pivu velmi specifickou hořkost s jemným dozníváním. Ve vůni se projevují peckoviny a žlutý meloun s tóny pryskyřice a bylin.

Pai Pia 13.5° (8)


PAI-PIA znamená v maorštině dobré pivo.Světlý Ale se svěží chutí a výbornou pitelností,chmelený méně známými novozélandskými odrůdami chmele Kohatu a Wai - Iti.Na studené chmelení byla použita odrůda Nelson Sauvin,která je specifická výrazným aroma angreštu,bílého vína a grepu. Kombinujte s pokrmy s jehněčím masem,batáty,beze s kiwi. Jinak ochutnán vzorek od sládka, jinak hodně zajímavé hořčí pivečko...

Cloudya Session Neipa 11° (8.5)


Lehká letní NEIPA, extrémne nachmelená a zároven výborně pitelná. Díky kombinaci chmelů Mosaic CRYO a El Dorado, je výrazně šťavnatá s tóny tropického ovoce. Dokonalé osvěžení v letních dnech.Chmel Mosaic byl použitý ve verzi CRYO, která má dvojnásobný obsah alfa hořkých kyselin a silic. Vyrábí se z hlávkového chmele kryogenní separací, která chrání důležité látky chmele a tím zvýrazní aroma.
Opět děkuji Michalovi za vzorek tohoto výborného pivka...

IPL K-45 12° (9)


Opravdu vynikající pivečko, které mi šmakovalo...
Plné pivo světlé. Složení: voda, ječné slady, pšeničný slad, upravený chmel. Skladuj v temnu a chladu (3-8 °C). Zákal či sediment nejsou na závadu.
Kombinace 2 pivních stylů. Vzali jsme to nejlepší z ležáku a okořenili ho pořádnou dávkou chmele jako u IPA. Výsledkem je chuťově netradiční ležák s vyšší hořkostí a specifickým chmelovým aroma.

IPK Kölsch 13° (7)


Přijde ti už klasická IPA nudná? My jsme ji pojali trochu experimentálně a na kvašení použili svrchní kvasnice určené pro německý pivní styl Kölsch. Navíc jsme během chmelovaru i na studené chmelení přidali výhradně novošlechtěné chmele z Chmelařského Institutu v Žatci (5512 Ceres a 5520 Saturn). Výsledkem je světlé, velmi svěží a pitelné pivo s výrazným ovocným a bylinným charakterem.
Plné pivo světlé. Složení: voda, ječné slady, ovesný slad, upravený chmel. Skladuj v temnu a chladu (3-8 °C). Zákal či sediment nejsou na závadu.


El Dorado Smash 13° (4)


Single Malt And Single Hop = SMASH. Pivo vařené pouze z jednoho druhu plzeňského sladu a jedné odrůdy chmele El Dorado. Netradiční ALE připravený dekokčním rmutovaním, typickým pro ležáky, díky kterému se získá ze sladu více aromatických látek. Chmel El Dorado s vysokým obsahem alfa hořkých kyselin a aromatických silic dodává pivu výraznou hořkost a aroma s nádechem pomerančů, meruněk a tropického ovoce.
Silné pivo světlé. Složení: voda, ječný slad, upravený chmel. Pivo je nefiltrované a nepasterizované. Skladujte v temnu a chladu (3-8 °C). Zákal či sediment nejsou na závadu.
 
Pioneer UFO 14° (8.5)
 
 
West Coast, nebo East Coast? A co rovnou Intergalactic IPA? Naše UFO 14 tě přenese do jiné galaxie. Na studené chmelení jsme použili australský chmel Galaxy, který v kombinaci s chmely Citra a Kazbek dodává široké spektrum vůní (marakuja, broskev, citrusy).    
14,5 % hm. EPM 6,0 % obj. ALKOHOL 12 EBC BARVA 55 IBU HOŘKOST


 fotogalerie


 





Více na: https://www.euro.cz/archiv/cestne-pioneerske-1446703#utm_medium=selfpromo&utm_source=euro&utm_campaign=copylink

Žádné komentáře:

Okomentovat