pondělí 5. srpna 2019

Pivovar Kocour

Varnsdorfský pivovar Kocour byl jedním z průkopníků nového pohledu na pivo a pivovarnictví v Čechách. Ukázal domácímu konzervativnímu pivaři, že pivo nerovná  se jen chlazená desítka v lednici. Pivo je víc než český ležák,  báječně se skloubí s gastronomií a  dá se pít podle ročního období nebo nálady. Proto nabízíme pestrou paletu pivních speciálů, sahající od tradičních ležáků až po nejrůznější svrchně kvašené speciály, které se snažíme neustále zdokonalovat. Pivovar vznikl jinak v roce 2008. Areál pivovaru nabízí kromě pivovarské restaurace s prostornou terasou, samostatnou pergolu a sportovní zázemí. Z tohoto důvodu je kocouří areál vyhledávaným dějištěm svateb, firemních večírků a kulturních akcí pro dospělé i děti. Nejen malý návštěvníci ocení pivovarskou ZOO, ve které jsou k vidění mnohá, nejen hospodářská, zvířata. A věřte nebo ne, Pivovar Kocour disponuje i vlastní železniční zastávkou, a to jako jediný v ČR. Rozmanitá je také nabídka ubytování. Kromě komfortních pokojů je během letní sezóny možné využít kapacitu stylových lůžkových vagonů.
Pivovar Kocour uvařil za dobu své krátké existence piva ve více jak deseti pivních stylech. Ty jsou určeny jednak historickými podmínkami, použitím surovin (chmelů,sladů, vody), typu kvašení(spodní, svrchní - kdy kvašení a následné zrání piva se rozlišuje odlišnými teplotami), v poslední době i spoluprací sládků z různých koutů světa, kdy vznikají nové kategorie.
Ve světě se pivo běžně vaří ve sto základních stylech. U nás jste již mohli například ochutnat černý svrchně kvašený speciál s kávovými tóny stylu stout, pšeničné svrchně kvašené pivo bavorského typu weizen, svrchně kvašené světlé pale ale z původní domoviny tohoto stylu z britských ostrovů s anglickými chmely nebo jeho reinkarnaci zpoza Velké louže za použití amerických chmelů s výraznými citrusovými tóny. Vloni v letní sezóně to pak bylo belgické pivo kategorie saison, v zimní době pro změnu další belgický styl abbey(klášterní pivo). Místo si našly i opravdu silné speciály jako "ale" K31 - 31° a 12,3 % alkoholu.
Průběžně vaříme světlý a tmavý ležák českého typu a řadu oblíbených speciálů .V rámci mezinárodní spolupráce jsme uvařili i nakuřované pivo V3 Rauch ve spolupráci se slovenským minipivovarem Kaltenecker v Rožňavě. V3 není označení pokračovatele obávaných raket z druhé světové války, V3 znamená Visegrádská pivní spolupráce. Třetím do party je maďarský minipivovar, s kterým jsme pro vás připravili pivo V3 Tokaj s výliskem tokajského vína.Prvním pivem na bázi mezinárodní spolupráce byl Kocour Ken, svrchně kvašené polotmavé pivo kategorie Scottish Ale, jehož recepturu pro nás připravil Ken Duncan, vrchní sládek skotského pivovaru Inveralmond. Vloni na podzim jsme pak uvařili první várku dnes již stabilního představitele řady Kocourů, Kocoura Samuraje. Autorem piva je totiž japonský sládek Toshi Ishii, který má bohaté mnoholeté zkušenosti s vařením extra hořkých piv pale ale z kalifornského kultovního pivovaru Stone Brewing. Dalším podařeným dílkem je porter baltického typu GYPSY PORTER irského kočovného sládka Gazza Prescotta.
Na pivech Kocour náš pivovar spolupracuje zejména s firmou Pivo Praha, které je v Česku jediným dodavatelem kmenů kvasnic svrchního kvašení.
Už delší dobu je navázána vzájemná přeshraniční spolupráce s německým pivovarem Bergquell-Brauerei Löbau, výrobcem svrchně kvašených piv Porter.

adresa:  Rumburská 1920, 407 47 Varnsdorf

  
Kocour Studentská 10° (5.5)



Tradiční výčepní světlé pivo s vyváženě hořkou a lahodně plnou chutí vyrobené dle tradiční receptury. Jinak celkem průměrná desítka typu europivka, nechtěl bych s ní strávit celý večer...

Kocour Višeň 12° (5)



Tradiční polotmavý ležák s vyváženou lahodně plnou chutí vyrobený dle staré receptury s přídavkem višňové esence.

Kocour světlý 12° (8.5)


Tradiční český ležák zlatavé barvy s vyváženě hořkou a lahodně plnou chutí, chmelovou vůní a bohatou pěnou. Tak toto je absolutní favorit tohoto pivovaru, výborně pitelný ležáček u kterého není problém být klidně celý den.

Kocour Ovocný porter 14° (6.5)


Spodně kvašené ovocné pivko s příchutí třešní i trochu jahod celkem šlo.

Kocour Summit IPA 11° (6)


Svrchně kvašené pivko vařené pouze z jednoho chmele Summit.

Kocour Samuraj IPA 14° (5.5)



Americká verze India Pale Ale, která je daleko víc chmelenější než anglická IPA (na obrázku vpravo).

Kocour Sumeček 11° (5)


Hořký polotmavý speciál svrchně kvašený, chmelený za studena.

 !turistika!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat