pátek 23. srpna 2019

Pivovar U Orloje

Restaurant U Orloje je součást areálu Chrám chmele a piva a vznikl v roce 2010. Restaurant je vhodný k oddechu a načerpání energie. Restaurant u Orloje je vystavěn ve starém chmelovém skladu, čemuž odpovídá i interiér restaurace. Uvnitř restaurantu je umístěn malý pivovar. Chrám chmele a piva je zábavným, poučným komplexem, který svými kořeny sahá do tradice světoznámého chmelařského regionu na severu Čech. Součástí turistického areálu Chrám chmele a piva je Chmelařské muzeum Žatec.
Chrám chmele a piva v Žatci je turistický areál zbudovaný v letech 2009 až 2012 přestavbou areálu bývalých chmelařských skladů. Tematicky navazuje na unikátní tradici pěstování a obchodování chmelem v žateckém regionu. Je zaměřen na všechny věkové kategorie turistů, tvoří ucelený komplex vhodný pro celodenní výlety a otevřen po celý rok. Místní samospráva usiluje o zařazení žateckých chmelařských památek na list kandidátů UNESCO.
Turistický areál zahrnuje následující části:
Chmelový maják, vyhlídkovou věž, kde je možný pěší výstup,
Labyrint sestavený z chmelových žoků ve starém skladu chmele, jenž je propojen s Chmelovým majákem   
Erbovní síň ukazující na historii chmelařské oblasti. V aktuální prezentaci centra již není uvedena, místo toho je jako součást Chrámu chmela a piva prezentováno kooperující Chmelařské muzeum, nacházející se v blízkosti Chmelového majáku.  
Chmelový orloj, venkovní nástěnný hodinový stroj s alegorií místního životního stylu     Restaurace a minipivovar U Orloje s regionální kuchyní a vlastním pivem,   
Dětská zahrada s kavárnou a dětskou hernou.   
Klášterní zahrada nejen se starobylou chmelnicí a vinicí, upravená zahrada kapucínského kláštera   
Galerie Sladovna v Masarykově ulici v budově renesanční sladovny z 16. století, věnovaná historii sladovnictví, a galerie současného umění.

adresa:  nám. Prokopa Velkého 1951, 438 01 Žatec


Chrámový Letňák 10° (7.5)


Světlé, spodně kvašené, výčepní, nefiltrované a nepasterizované sezónní pivo s lahodnou chmelovou chutí, kterou mu dodává Žatecký poloranný Červeňák. Pivo se vyznačuje především vysokou pitelností, která je dána příjemnou hořkostí s delším dozníváním a s řízem navozujícím osvěžující pocit po napití. Doporučujeme k rybám či lehkým pokrmům. Nefiltrované, nepasterizované.

Žatecký Samec 11° (7.5)


Je pivo sahající svými kořeny do středověké historie Žatce. Dle dochovaných záznamů se vařil již ve 13. století v jednom ze žateckých pivovarů. Jde o světlý ležák, spodně kvašený, vařený tradičním postupem. Nefiltrovaný, nepasterizovaný s vyváženou chutí a hořkostí danou žateckými odrůdami chmele Žatecký poloranný Červeňák a Sládek.
  
Chrámové Tmavé 12° (6)


Tmavý, nefiltrovaný, nepasterizovaný ležák. Sladové tělo piva je tvořeno kombinací čtyř druhů tmavých a světlých sladů, které dává pivu karamelovou a čokoládovou příchuť. Ke chmelení tohoto piva je záměrně použitý chmel s jemnou a neutrální hořkostí. Doporučujeme k hovězímu masu či dezertům.



Kazbek 11° (7.5)


Celkem příjemné osvěžující pivečko s chmelem Kazbek s bylinkovými tóny...

 fotogalerie



Žádné komentáře:

Okomentovat