úterý 20. října 2020

Budějovický Budvar

 

 

Historie a současnost Budějovického Budvaru
Přímým předchůdcem pivovaru Budějovický Budvar, n. p. byl Český akciový pivovar. Ten byl založen v roce 1895 a přímo navazoval na historickou tradici vaření piva v Českých Budějovicích, která sahá až do 13. století, do doby založení města a udělení práva várečného. V 19. století byly České Budějovice národnostně smíšeným městem. Ekonomiku však ovládaly podniky vlastněné německou částí obyvatel. Protože tehdejší volební řád rozlišoval voliče podle majetku a výše odváděných daní, pivovarneměli zdejší Češi, přes svou početní převahu, žádné zastoupení na českobudějovické radnici. Aby se Češi mohli prosadit v rovině politické, museli posílit své ekonomické pozice. Proto zde v poslední třetině 19. století vznikaly „české“ podniky. Jedním z nich se stal i Český akciový pivovar – přímý předchůdce Budějovického Budvaru. Iniciativa k jeho založení vzešla především z řad českých právovárečníků (August Zátka a řada jiných). Český akciový pivovar uvařil první várku 7. října 1895. Do konce roku 1896 činil výstav 51 100 hl piva. Dnes překračuje roční výstav milion hektolitrů. I přes obrovský nárůst objemu výroby však zůstává tradiční kvalita a typická chuť piva Budweiser Budvar zachována dodnes. V konkurenci s německým Měšťanským pivovarem a dvěma schwarzenbergskými pivovary v Třeboni a Protivíně vždy vítězil Český akciový pivovar především díky vysoké kvalitě a výjimečné chuti svého piva, která byla poprvé oceněna již v roce 1896 na Průmyslově výstavě v Praze.  Světová proslulost Již v roce 1913 byl ležák z Českého akciového pivovaru znám v zahraničí. A právě díky rozvinutému exportu byla jeho obnova po 1. světové válce dokončena velmi rychle. V meziválečném období pivovar prošel rozsáhlou modernizací a elektrizací. V roce 1922 byla vyvrtána první artéská studně, ke které přibyla během času další. Pivovar tak získal zdroj vysoce kvalitní vody, která spoluvytváří vynikající chuťové vlastnosti originálního budějovického ležáku dodnes. Od 20. let pivovar dobýval trhy všech kontinentů, proto si také nechal registrovat ochranné známky pivovar„Český budějovický granát“, „Budweiser bier“, „Budbräu“ a v roce 1930 ochrannou známku „Budvar“, která se stala synonymem vysoké kvality a podle, které se pivovar v roce 1936 přejmenoval na Budvar – Český akciový pivovar České Budějovice.  Poválečné roky Během druhé světové války byl pivovar pod nacistickou správou a po jejím skončení byl znárodněn. V roce 1967 byla vyčleněna část majetku Jihočeských pivovarů, národního podniku a založen samostatný právní subjekt Budějovický Budvar, n. p. orientovaný díky tradici, cenným ochranným známkám a kvalitě piva na export.
K dalšímu rozvoji jak na domácím, tak na zahraničních trzích došlo především po roce 1989, kdy se současnému managementu podařilo výstav pivovaru téměř ztrojnásobit. 
Pivovar Národní podnik Budějovický Budvar je dnes moderní a akční firmou, která je postavena na pevných základech. Pivovar obstál v tvrdém boji s konkurencí, za níž stojí obří nadnárodní koncerny. V současné době je posledním z velkých pivovarů, které mají výhradně český kapitál. V roce 2015 vystavil Budějovický Budvar 1,6 mil. hektolitrů piva. Díky vynikajícím hospodářským výsledkům mohl podnik investovat značné prostředky do svého rozvoje. Část zisku je každoročně věnována na podporu kultury, školství a zdravotnictví především v Jihočeském kraji. Důkazem dynamičnosti a osobního vztahu k milovníkům budějovického piva jsou novinky, s nimiž Budvar pravidelně přichází na trh. V roce 2004 to byl tmavý ležák Budweiser Budvar, v roce 2005 pak moderní a praktické balení výčepního piva v plechu. Na podzim 2005 byla provedena výměna láhví 0,5 litru u celého sortimentu. pivovarPůvodní hnědé láhve NRW byly nahrazeny moderními a špičkovými obaly - elegantními zelenými láhvemi typu ALE. V létě 2006 byl zahájen prodej tmavého ležáku Budweiser Budvar v láhvích. Dne 1. března 2007 bylo na trh v jižních Čechách uvedeno nově vyvinuté světlé výčepní pivo značky Pardál. Velký ohlas, který nové pivo vyvolalo u zákazníků v tomto regionu, vedl k rozhodnutí o rozšíření prodeje na celé území České republiky. Od začátku roku 2008 je proto pivo Pardál k dostání v obchodech i restauracích po celé republice. Na výrazný prodejní úspěch výčepního piva Pardál navázal v červnu 2009 jedenáctistupňový ležák Pardál Echt. Na vývoji Pardál Echt se opět podíleli pivaři, kteří pomáhali na svět výčepnímu Pardálu, a jejich kamarádi. Pardál Echt je alternativou pro ty, kterým se výčepní pivo zdá slabé a ležák silný a kteří zároveň preferují vyšší hořkost a plnost chuti. Od 1. června 2007 je Budějovický Budvar výhradním dovozcem světlého prémiového ležáku dánské značky Carlsberg pro Českou republiku. Pivovar každoročně navštíví více než 50 000 turistů, kteří si mohou prohlédnout výrobu piva a také ho ochutnat přímo v ležáckém sklepě. Multimediální expozice "Příběh budějovického piva" přibližuje historii i současnost budějovického piva prostřednictvím velkoplošných obrazovek, filmů, čtených komentářů i dobových artefaktů.

adresa: K. Světlé 512/4, České Budějovice, 370 21, ČR


 



 

Budějovický Budvar Kroužek 12° (8)

 
Kroužek vaříme z vody, moravského sladu a hlávkového chmele odrůdy Žatecký poloraný červeňák. Jo, vážně! Náš ležák stále vaříme z opravdových hlávek chmele. Žádné granule.
Proces vaření trvá přibližně 10 hodin a vrcholí tím, že do sladiny přisypeme hlávkový chmel. Vznikne tak mladina, do níž po zchlazení přidáme kvasinky. Vlastní kmen pivovarských kvasnic používáme už více než sto let a střežíme ho jak oko v hlavě.
Nejbouřlivější fázi kvašení se v pivovarské hantýrce říká „kroužky“, jelikož na hladině mladiny se tvoří bohatá pěna a na stěně kvasné kádě zanechává podobné otisky jako pěna v půllitru.
Po fázi hlavního kvašení, která trvá 10–11 dní, se tzv. zelené pivo přesune do sklepů, kde si v absolutním klidu a chladu poleží dalších 90 dnů. Taková doba zrání je unikátní a až třikrát delší než je obvyklé u konkurenčních ležáků.
Jinde by už dávno stáčeli hotový ležák, ale na Kroužek čeká ještě krok, jemuž vděčí za své jméno. Do právě zfiltrovaného piva okamžitě přidáme malou dávku kvasící mladiny, tedy tzv. kroužků, a tak ho znovu oživíme. Živé kvasnice způsobí, že Kroužek je stejně svěží a čerstvý, jako byste ho ochutnali u nás v pivovaru.
Kvasnicové pivo dozrává i po stočení do sudu, a proto vyžaduje i v hospodě vhodné zacházení. Sud s Kroužkem by měl být skladován v klidu a při teplotě 6–8 °C.
Když přijde řada na odpočinutý a vychlazený sud s Kroužkem, svědčí mu tradiční způsob čepování na tři zátahy. Tak se v pivu nejlépe rozvine svěží, sladová a chmelově hořká chuť. Pod hustou krémovou pěnou na vás čeká výborně pitelný živý ležák. Ať vám chutná.
Ochutnáno samozřejmě krom v Budvarkách i v Masných Krámech...
Další sortiment jsem taky měl, ovšem ne přímo u zdroje...

fotogalerie



Žádné komentáře:

Okomentovat