čtvrtek 15. října 2020

Pivovar Richard

 

 

Znáte Richardovu studánku, kde nejhlubší je les?  Kde roste tmavé kapradí a vůkol rudý vřes? Tam začíná ulice,  jež jeho jméno nese. Na konci té silnice se piják žízní třese.  Však vyrostl tam pivovar, šlechtí denně pivo. Inspirován  příběhy, páč s Richardem je živo.  Pivovar Richard vznikl 7. července 2004 v brněnském Žebětíně.  Nedaleko místa, kde Vilém Mrštík situoval svou Pohádku máje s hlavním hrdinou Richardem. Světák a bohém Richard je tváří pivovaru.  Celá značka je protkána příběhy. Richardovu životní lásku Helenku ztvárnila ve filmové verzi Nataša Gollová, která se narodila v domě, kde má Richard svou druhou restauraci. A druhý Richardův pivovar vznikl v Račíně na Vysočině, v penzionu, kde přespával její slavný filmový partner Oldřich Nový.  Richard... to jsou příběhy.
V roce 2006 se celý pivovar postavil v přilehlé budouvě a kapacita se zvýšila na současných 1000l. V našem pivovaru používáme klasické otevřené kádě. Pivo zásadně nijak nefiltrujeme ani nepasterizujeme.
V lednu roku 2016 jsme začali naabízet i svrchně kvašená piva, jejíž obliba stále roste. Celkově se v našem pivovaru uvařilo již více než 20 druhů piva a v současné době se počet ustálil na 5 druzích + případné speciály vařené minimélně 5x v roce. 

adresa:  Ríšova 12, 641 00 Brno-Žebětín

Richard Veslař 10°  (7.5)

 

Zaber! Vesluj! Pojď, synku! Ranní hladinu Prýglu je třeba řádně rozbrázdit. Vlny rozhánět až ke břehům. K těm pískům, aby v pařáku nebyly toliko rozpálené. Hladinu je nutné rozpěnit točivými víry nořivých vesel. A při vynořivých pohybech hlavně necákat. Pořádné galeje je poté radno zapít osvěžujícím pivem. A vítězně zvolat: Soupeřům třikrát... Zdar! Zdar! Zdar!
světlé výčepní pivo svrchně kvašené nefiltrované nepasterizované

Richard Zahořklý 11°  (8.5)

 

U nás je všechno ruční práce, přátelé. Takže se holt někdy stane, že vám ujede ruka a toho blahodár- ného chmelu tam spadne víc. To je z toho pak člověk dost zahořklý. Nicméně i přes značnou dávku Humulus lupulus to není žádný extracloumák, ale nápoj vyvážené chuti. A chutný! Pivo hořké natolik, že připomíná trpký příběh mého přítele Karla, který nikdy neměl štěstí na sladká děvčata a nakonec jej do chomoutu dostala žena chladná jak z osmého schodu. Tak ať slouží!
Krásný ležák, který vyzvedl české slady na vyšší úroveň. Extra porce slade ukáže krásu českých odrůd v plné záři. Vynikající pivo pro klasiky, kteří ocení kvalitu.

Richard Světák 11°  (8)

 

Tohle je nádherně uzrálý světlý ležák. Je třeba jej uložit minimálně na čtyři týdny, aby získal svůj charakter jadrných tónů chmelu a sladu. A během toho odjet, aby to spanilé pivní nutkání člověka nedovedlo k tomu ho stočit. Jenže kam? Když jsem všudybyl. Rajzoval jsem po všech dílech světa. Protože jsem synem národa Emila Holuba.
Světlý ležák Richard vyniká zlatavě chlebovou barvou a oproti klasickým ležákům plzeňského typu lehce nižší hořkostí, což má za následek zvýraznění sladové chuti. Doporučujeme pro klasiky, kteří mají chuť jen tak si pochutnat.

Richard Darmochleb 11°  (8)

 

Krása střídá nádheru. Pšenice střídá ječmen. Proč se honit za nějakou prací, když můžeš noblesně rozjímat mezi tou směle vlavou pšenicí. Tak už to chodí, že někteří sází, jiní rejou v zemi, další sklízí a my... my to sofistikovaně sledujeme z podhledu. Vybrat si to poslední rozhodně není nic ledabylé- ho, spíše je to známka vytříbeného vkusu. Protože co lze vykonat nyní, lze vykonat i mnohem později. Práce přece ještě nikdy nikam neutekla.
Letní, osvěžující pivečko lehké chuti, podávané s citrónem, ideální volba po parném letním dni plém slunce a vysokých teplot.

Richard Proutník 12°  (7.5)

 

Rozvrkočená vilná kněžna, leží tu teď v sadu. Říkám... buď prosím něžná, neb otázku si kladu. Když podívám se za tebe, tak vidím višní sudy. Jak namíchat pro sebe, pivo povzbudivší pudy? Tu zajiskřila myšlenka, přidat višně do piva. To ocení každá dívenka, ztepilá i střízlivá. Antone Pavloviči... jak ty bys záviděl.
Ochucený višňový ležák ocení zvláště hosté, kteří hledají novinky a nebojí se experimentu. Vyhledávaný pro své aroma a jemnou, decentní chuť po višních.

Richard Včelař 15°  (7.5)

 

Ty podmanivé úly! Ty opylované blizny! Ta krásná malá medonosná stvoření! To by bylo, abychom toto sladidlo nezkusili kápnout do piva. No... a cítíte to? Ty bzučivé chutě lechtající jazyk! A protože medy rády kvasí, tak pivu přidávají na síle. A přidají na síle i vám. Tak na zdraví!
Vynikající speciál s přídavkem nejkvalitnějšího medu z českých luhů a hájů, který Vás, nejen obsahem alkoholu, přenese do dávných dob mezi úly starých českých krajů.

Richard Von Alpen 13°  (7.5)


 

Vyjíždíme na speciální rajze za chutěmi našich sousedů do Alp. Pivní majstrštyk, který se rozhodne nedá pít imrvére, neboť je natolik silný, že je to celkem fofr. Extra přidaný Wiener Malz pivo cizokrajně ovoní. Svěží citrusová vůně, připomínající svěžest majestátně se tyčících Alpengipfel, dostaví se ajncvaj. Tohle si budete rozhodně pamatovat. Nafurt! Tak šturmuj!

silné pivo svrchně kvašené, polotmavé, nefiltrované, nepasterizované.

!turistika!

fotogalerie 



Žádné komentáře:

Okomentovat