sobota 17. října 2020

Klášterní pivovar Želiv

 

 

Klášter Želiv byl založen roku 1139 a osazen řádem benediktýnů. Po 10 letech však benediktini byli vystřídáni premonstráty ze Steinfeldu, které sem dovedl blahoslavený opat Gotšalk. Klášter za více než 870 let svých dějin procházel obdobími velkého rozmachu, ale obdobími stagnace a úpadku. První zmínky o vaření piva v premonstrátském klášteře na Želivě jsou už ze 14 století.

 

  V polovině 15 století král Jiřík z Poděbrad zkonfiskoval želivský klášter ve prospěch husitského rodu Trčků, kteří zde vládli více než 130 let. Patřilo k dobrému tónu v tehdejší společnosti, aby feudální pán na svém zámeckém sídle, měl dobrý pivovar. Trčkové a jejich následovníci se zřejmě vaření piva hojně věnovali o čemž svědčí zachovaný popis zdejšího pivovaru z roku 1617. 

"Pivovar a sladovna s chmelnicemi při témž zámku hned v předhradí, všecko ode zdi dobře vystaveno a klenuto, spilky dvě velké v zemi, takže v létě chladno a v zimě teplé sou, světnice pro sládka klenutá, nad tím nadevším pro chování sladův, všelijakého obilí, též chmelů, sudů a jiných věcí, co půdy aneb obilnice, na něž do mnoha kop košin obilí vsaditi může, to stavení jest veliké a s nemalým nákladem vystavené, kterémužto pivovaru domácích pšenic a ječmenu dosti spotřeba ročně bejvá, ačby se téhož pivovaru mnohý a větší užitek, tak jakž se mimo domácí potřebu a dolívku na vejstav ve dvou nedělích třikrát na 30 sudů vaří, co se užitku a pro domácí potřebu pivem bílým, též mlaty, kvasnicemi a pro dobytek pomyjemi užívá, toliko se pokládá v 1 000 kop. Při tom sou také dvě velké chmelnice ohrazené, na nich se chmel dobře rodí a každého roku dosti spotřebuje ho dost jmimo potřebu zbejvá, takové velice s týmž oužitkem mohlo by se za ně několik set počísti, ale aby řevu nebylo, že se všecko tak vysoko počítá, zanechávají se při pivovaru a nepokládá se nic za ně."

 Premonstráti po navrácení želivského panství ve vaření piva pokračovali. Více než 300 letá tradice vaření piva v klášteře Želiv v nové době byla přerušena roku 1907, kdy klášter Želiv by zachvácen velkým požárem, shořela nejen budova opatství a hospodářská stavení, ale i pivovar, který se nacházel, stejně jako dnes ve sklepení budovy opatství. Budova opatství byla během několika let obnovena, však klášterní pivovar nikoliv.

K obnově vaření piva na Želivě došlo roku 2003, kdy Kanonie ve spolupráci se dvě společníky založila Klášterní pivovar Želiv. Pivovaru se však moc nedařilo, měl zastaralou technologii, a proto byla jeho činnost ukončena koncem roku 2009.

V roce 2010 Kanonie premonstrátů založila nový pivovar Želivský klášterní pivovar a provedla základní rekonstrukci pivovaru, při které byla nejen instalována moderní výrobní technologie, ale i provedeny stavební úpravy. Pro naše zákazníky jsme připravili zážitkový pivovar, který nabízí nejen celou řadu druhů piv, jak klasických ležáků tak i speciálů, ale i svrchně kvašená piva typu India Pale Ale  nebo Abbey Ale, ale také zajímavé exkurze v provozu pivovaru, či víkendové zákaznické vaření piva.

adresa: Želiv 122, 394 44




 

 Milo 10° (7)


 
Polotmavé výčepní pivo MILO 10 je konstruováno pro milovníky piv s plným kulatým tělem, přesto s výraznější hořkostí. Jde o dvourmutově vařené pivo.

Toto pivo dokazuje, že i desítka může být velmi zajímavým zážitkem spolu s nižším obsahem alkoholu (3,9%).

  Pro záruku těchto vjemových vlastností piva byl použit melanoidní slad ze sladovny Weyermann, barvu tohoto polotmavého speciálu s potlačením výraznějšího karamelovéko aromatu a chuti dodává soubor čtyř polotmavých sladů včetně sladu Weyermann Carared.

 Pro chmelení jsme zvolili jednochmelové trojnásobné dávkování žateckou odrůdou chmele Vital – tedy jde o tzv. singlehop.

Godšalk 12° (5)


Světlý ALE belgického typu, který navazuje na klášterní piva trapistická. Domovem tohoto typu piva jsou Trapistické kláštery v Belgii a Holandsku. 

Tato svrchně kvašená piva jsou typologicky uváděna jako ABBEY ALE . Vyznačují se vyšší hořkostí, zemitým až trávovým aromatem použitých chmelů a celkový vjem dovršuje výrazná ovocná chuť a vůně belgických kvasnic svrchního kvašení. Není bez zajímavosti, že náš Abbey ale je krom kvasnic vyráběn z ryze českých surovin.

Slad PALE ALE ze sladovny Bernard Rajhrad a žatecké chmele odrůd Sládek, Žatecký poloranný červeňák a Kazbek. Kvašeno již zmíněnýni kvasnicemi svrchního kvašení belgické provenience.

Haštal 12° (8)


Jde o klasický český ležák plzeňského typu. Dvourmutově (dekokčně) vařený ležák střední hořkosti s plným tělem, jehož vysoká „pitelnost“ byla základním požadavkem při jeho konstrukci.

Pouťová A.P.A. 10° (7)


Tedy American Pale Ale je v podstatě slabší varianta amerických piv India Pale Ale (I.P.A.). Při použití kombinace žateckého chmele Kazbek a amerického chmele Azacca je výsledkem půvabná a svěží kombinace chmelových, až zemitých tónů a tropického ovoce,zvláště manga.  Pivo je konstruováno k příležitosti želivské Mariánské pouti.

Siard  11° (7.5) 


Pšeničné pivo typu weizen bier. Pochází z oblasti Bavorska a Horního Rakouska. Svěžest a lehkost se nabízí právě pro teplé letní období. „Weizenovské“ svrchní kvasnice dodávají výrazné banánové a hřebíčkové aroma. Pivo má nižší hořkost. Je dosti světlé a má vyšší kvasničný zákal.
Slad pale ale ze sladovny Bernard Rajhrad a nadpoloviční sypání pšeničného sladu ze sladovny Weyermann zaručují požadované vlastnosti našeho weizenu. Žatecký poloranný červeňák a německý chmel Hallertauer Mittelfruh dodávají lehkou hořkost a příjemné chmelové až květinové aroma. Vše korunují již zmíněné vlastnosti bavorských kvasnic. Při podávání doporučujeme vložit do sklenice plátek citronu.

 Questenberg 14° (8)

 
Toto tmavé pšeničné pivo má silnější, plnější tělo, dle nejlepších bavorských tradic. Svrchní kvašení specifickým kmenem kvasnic dodává charakteristické hřebíčkové a banánové aroma.. Mírná “weizenovská” nakyslost je zde upozaděna čokoládovou a karamelovou chutí a vůní.

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat