středa 14. října 2020

Pivovar Moravia

 


Původní pivovar Moravia (zal. 1898) stával v místech mezi ulicemi Kotlářská a Dřevařská a v době svého vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně. Jednalo se převážně o dobu první republiky, která přála rozvoji pivního průmyslu. Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria. Pivovar však dostihla hospodářská krize v roce 1933 a byl nucen výrobu zastavit, později v roce 1943 došlo k fúzi se starobrněnským pivovarem a došlo k definitivnímu zániku, kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Pivovar samotný byl navíc bohužel kompletně srovnán se zemí a zůstala po něm jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se částečně dochovala a své zázemí zde má druhý pivovar LUCKY BASTARD. Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o technologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.

V roce 2016 (po 118 letech), byla značka PIVOVAR MORAVIA obnovena v již zmíněné původní budově sladovny na Kotlářské a v září 2017 zahájena výroba v Brně-Medlánkách s ročním výstavem 9 000 hl zlatavého moku. Hned na počátku jsme si zadali jasný cíl – vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky. A samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, kterou budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.

V současnosti v pivovaru vaříme řemeslná, nefiltrovaná a nepasterovaná spodně kvašená piva, tzv. ležáky, při jejichž výrobě používáme nejmodernějších technologií současně s úctou k tradičnímu pivovarskému řemeslu a důrazem na výslednou kvalitu. 

adresa: Kytnerova 403/5, 621 00 Brno-Medlánky

Moravia Rathaus 11°  (7)


Svěží vítr do světa českého ležáku. Rathaus je spojení klasické chuti českého světlého ležáku s vlnou populárních svrchně kvašených piv amerického typu. Z těchto si odnáší výrazné chmelení, které propůjčují pivu svěžest a skvělou pitelnost.

Medlánecký Kluzák 11°  (7)



Pivo sytě zlaté barvy s výrazným plným tělem a vyváženou střední hořkostí.
Složení: voda, slad (plzeňský, melaoidní, Carared), chmel (Herkules, Saphir), pivovarské kvasnice

 voda, slad (plzeňský, melaoidní, Carared), chmel (Herkules, Saphir), pivovarské kvasnice

 Moravia Punkevní 11°  (6)


Příjemně pitelné, jednoduché pivo s umírněným chmelením. Věrné předobrazu klasického českého ležáku přístupného všem konzumentům. Na fotce vlevo...

 Moravia Petrov 12°  (7)


Moderní interpretace klasického českého stylu. Pivo  je světlejší než většina ležáku na trhu díky použití pouze plzeňského sladu v moderním pivovaru.  Výrazná chmelovost je blízká spíše německému druhu pils než českému ležáku. Na první napití se může zdát příliš hořké, druhý doušek však již přináší nutkání k další konzumaci. Jeden z nejvíce chmelených českých ležáků na trhu. 

 Moravia Jošt 10°  (8)


Jednoduché pivo pro konzumenta klasických ležáků. Je, na rozdíl od většiny desítek na trhu, dosti výrazné a ma zapamatovatelný  charakter. Svěží, dobře pitelné. Pražený slad (cca 0,1 %) je použit pro dosažení vyšší barvy piva.

Lucky Bastard Cherry 14°  (6)

 

Jantarová barva, v chuti a vůni jemne višňové, ovocné, chmelové, prijemná nižší až střední hořkosť.
Pivný styl:  Fruit ALE, Fruit Pale Ale, Pale Ale
Alkohol: 5.8%
Hořkost: 25 IBU

!turistika!

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat