sobota 24. října 2020

Řemeslný pivovar Záhora

 

 

Jsme dva bráchové z vesnice v Polabí, kde každý musí umět spravit kolo, míchat beton, nakopnout fichtla  a střílet vzduchovkou, 182 žijících, rozumíš. Vojta je sládek, ukulelista, bývalý homouš, jakože homebrew, a toho času filuta. Tomáš je architekt, motivátor s rukou v kapce, půllitrem v ruce a vždycky má u sebe tužku. Na světě je jen jedna věc, kterou máme radši než líný život na vesnici – čerstvé pivo. 

Chceme pít opravdové pivo,

a tak jsme se ho naučili vařit. 

Umíme si vypěstovat vlastní sladovnický ječmen, máme své spřátelené chmelnice, kam jezdíme, a k tomu polabskou vodu. Všechno pod neustálou kontrolou a hned u zadku. Vydali jsme se na křížovou výpravu za čerstvé pivo do všech půllitrů. Život na vsi je pro nás občas velké sci-fi. Teleportujeme se z naší vysněné budoucnosti do minulosti a zase zpět, abychom nemuseli pít nápoj pivového typu plný řepného cukru, do kterého zřejmě někdo zapomněl dát chmel. 

Jsme mlsní a máme rádi ležák,

a tak ho prostě vaříme. 

Rádi spojujeme vlastnosti českého a zahraničního piva. České pivo má skvělou pitelnost a v zahraničních chmelech se zase skrývá nekonečné bohatství chutí. Od prvního doušku až po schlaftruňk nás musí u sklenice piva provázet neustálá exploze chutí a vůní jak při novoročním ohňostroji. Preferujeme plnou, sladovou, říznou chuť a ovocnou vůni, třeba po ananasu či broskvích, kterou vykouzlíme jen pomocí sladu, chmelu a kvasnic. 

Nemáme žádného šéfa

Je to výhoda i nevýhoda zároveň. Nikdo nám nediktuje, co máme vařit, aby si optimalizoval daňový základ na Kajmanských ostrovech. Pracujeme pro radost z čerstvého piva a naše výroba si žije svým životem. Vaříme, na co máme zrovna chuť. Zároveň jsou naším velkým vzorem bavorské pivovary, které vytáhnou nové pivo jednou za 200 let. 

Záhorova Metoda nadzvednutého vesnického zadku

Jezdili a ochutnávali jsme po světě pivo takovou dobu, že jednoho dne nastal čas a chuť založit svůj vlastní pivovar. Ležák se Vojta naučil na VŠCHT, kde na to mají skripta, ale o ostatních pivech jsme se v české učebnici nedočetli. Zavedli jsme tedy unikátní metodu, kdy oslovujeme nejlepší z nejlepších  pivovarů na světě, strkáme nohu do dveří a sbíráme rozumy. Coby kluci z vesnice žmouláme čepici s uzlíkem a zatím nás nikdo nevyhodil. Vždycky se hodně přiučíme, nasajeme atmosféru, a pak se světaznalí vracíme k varně v Kněžičkách. 

Do toho všeho máme skvělé rodiče, ty určitě při návštěvě pivovaru potkáte. Náš tatínek Zdeněček popíjí na zápraží náš čistokrevný český ležák z hlávkového žateckého červeňáku a vzpomíná na chmelové brigády. Do toho umí poradit snad úplně se vším, fakt se ho zeptejte na cokoliv. Maminka přenechala původně květinářskou prodejnu pro naši varnu a příkladně se stará o naše hosty a děti. 


Omyl. Pivo = jídlo. Po pivu se netloustne, jen se k němu nemusí tolik jíst, protože nutričně úplně stačí (to poctivé).
A bio, raw a jin jang. Vodu máme místní, z naší opukové studny, jen lehce upravenou. Ječmen na slad si pěstujeme sami, chmel máme od našeho chmelaře Alta z Roudnice. Na odpady máme čističku a na mláto koně. Sme halt hodný kluci z vesnice.
Nejlepší pivo je čerstvé. To jsme zjistili i na návštěvách největších průmyslových konkurentů. Ani nás nenapadne nechat stát čerstvé mléko měsíc za oknem na sluníčku nebo zapomenout plato vajec na palubce. U nás na vsi je dost jednoduché přijít k čerstvým potravinám, když si na tu čerstvou vůni a chuť člověk zvykne, nejde to jinak.
Nebo taky ne. My máme ležák nejradši, a tak ho vaříme, objevujeme a chutná nám. Je to pro nás unikátní nápoj, kdy ze čtyř ingrediencí, čti vody, sladu, chmele a kvasnic, jde udělat tolik variant, tolik alchymie. Je fakt, že se ležáku na světě prodává nejvíc, i když jeho podstatná část je z rýže.
Dřív byl pivovar v každé vesnici, na maloměstě tři. Pojďme to znova udělat, jak to bylo před válkou. Zapíchněmež do mapy ČR špendlík a v rádiu deseti kilometrů pojďme postavit tři pivovary. Sami cestujeme v podstatě jenom po pivovarech a v regionech je pro nás čerstvé pivo zárukou čerstvého jídla. Kdo má rád čerstvé pivo, nemá v kapse glutamát.
O množství rmutů se vede diskuze a je to na delší rozpravu. My jedeme na třech, protože to je nejvíc. Přirovnáváme to k vaření a redukování omáčky, která je pak hustá, že v ní stojí lžíce. Další důvody vysvětlíme na varně nebo na čepu.

Rok vzniku 2016

adresa: Pivovar Záhora, 289 08 Kněžičky



 

Záhora Novozélandský ležák 11° (8)



Naším novozélandským ležákem vzdáváme poctu největšímu českému vesničanovi všech dob. Stejně jako my se ani Emil Holub nebál vyrazit ze svých rodných Holofousů do světa, aby zanechal nesmazatelný otisk v pivovarských dějinách. Jako vedoucí botanické expedice navštívil krom Afriky také Nový Zéland, kde zkoumal místní divoké chmelové variety. Expedice Čechů tak anektovala svou první zámořskou kolonii ještě před invazí ovcí na ostrovy, které je následně bez jediné oběti obsadily. Doktor na útěku před invazními bečícími vojsky ve spěchu zanechal domorodcům na zápraží svou zmijovku. Netušil, jak obrovskou stopu nevědomky vytvořil. Podle tohoto středočeského vzoru vznikla “tradiční” maorská tetování.


EPM: 11%
styl: New Zealand Lager
rmuty: jeden rmut
kvašení: spodní
slady: plzeňský, pšeničný
chmely: Waimea, Pacific Gem, SAAZ
EBC: 5
IBU: 49
alkohol: 4,4% obj.
teplota podávání: 9°C
sklenice: ALE
 
Pivo světlý ležák, nefiltrováno, nepasterováno.
Složení: voda, ječné a pšeničné slady, chmel, hlávkový chmel.
 
 

Záhora Bamberger Rauchbier 12° (8.5)

 
Nakuřované pivo je pro nás srdeční záležitost. Je to návrat do historie před rok 1818 a bubnovou pec Daniela Wheelera. Jeho převratný vynález umožňoval sušení sladu mimo otevřený oheň a zajistil slad, který nebyl načichlý kouřem. Jen dvě místa na světě zůstala věrná původní verzi a jsou jím Bamberg a Kněžičky. Schlenkerla se Spezialem to sice vzali dvě stě let za nás, ale už jsme zpět a hrdě propagujeme nakuřovaná piva napříč galaxií.

Fakt je, že máme rádi nakuřované všechno - pivo, whisky a když je nouze, vyudíme i vlastní děti. Náš Rauch je pivo pro dolních deset milionů, člověk se ho napije i nají zároveň. Doporučujeme podávat s kyselou okurkou bez chleba.


EPM: 12%
styl: Rauchbier
rmuty: třístupňová infuze
kvašení: spodní
slady: nakuřovaný, plzeňský, caramunich III., carafa I.
chmely: Sládek
EBC: 25
IBU: 33
alkohol: 4,9% obj.
teplota podávání: 7°C
sklenice: vysoká bez ucha
 
Pivo polotmavý ležák, nefiltrováno, nepasterováno.
Složení: voda, ječné slady, hlávkový chmel.

 Záhora American Pale Ale 10° (8)


Naši světlou výčepní desítku s americkými chmely pijí influenceři, trendsetteři a budoucí nejmocnější lidé této planety. Nazují ponožky a žabky, na hlavu slamák, opalovací krém a eidam maximálně třicítku. Hned za cedulí rozbalí řízky s chlebem v alobalu a nechávají se unášet vůní letní Kalifornie. 

I mladý Trump se v sedmdesátých letech nechal ovívat příjemně lehkou ovocnou chutí a vyladěnou vůní, která ho v přemýšlení o kariéře usadila do stínu slunečníku na Havaj, barva připomněla letní západ slunce nad míchačkou jeho developerských projektů a vzápětí ho vystřelila do Bílého domu šířit slávu světlých desítek s americkými chmely. Od té doby je v Oválné pracovně západního křídla zabudovaná pípa.


EPM: 10%
styl: American Pale Lager
rmuty: jeden rmut
kvašení: spodní
slady: plzeňský
chmely: Simcoe, Citra, Sládek
EBC: 4
IBU: 49
alkohol: 4,0% obj.
teplota podávání: 8°C
sklenice: ALE
 
Pivo světlé výčepní, nefiltrováno, nepasterováno.
Složení: voda, ječné slady, chmel, hlávkový chmel.

 

 Záhora Český ležák Třírmutová 12° (8)


V druhé polovině desátých let přichází na scénu postava rebela. Proti čemu se bouří? Především proti tomu, že jeho spoluobčané pijí hlavně nekvalitní a ošizená piva a jejich životy jsou pak vyprázdněné. Skoro jako na západě. Náš mladý hrdina se ale nechce stavět do fronty před nonstopem mrtvých piv a měnit bony. Jde mu o princip. Svět unylých chutí jej ničí, a pokud mu podlehne jako Hamlet českého piva, schytá pořádnou dávku existenciální trýzně. Český ležák a hloupý Honza se vrátili ze zkažené budoucnosti do nejlepší pivovarské doby naší malé země, aby bránil lepší zítřky.


EPM: 12 %
styl: český ležák
rmuty: tři rmuty
kvašení: spodní
slady: plzeňský
chmely: hlávkový Sládek, hlávkový ŽPČ
EBC: 12
IBU: 55
alkohol: 5,2 % obj.
teplota podávání: 6 °C
sklenice: půllitr s uchem 
 
Pivo světlý ležák, nefiltrováno, nepasterováno.
Složení: voda, ječný slad, hlávkový chmel.

 !turistika!

 

fotogalerie 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat