čtvrtek 15. října 2020

Pivovar Starobrno

 

 

Už v polovině 13. století udělil Václav I. městu Brnu královská privilegia, přičemž jedním z nich bylo i právo vařit pivo. V roce 1323 založila osvícená královna Eliška Rejčka na Starém Brně cisterciácký klášter, jehož součástí se o dva roky později stal pivovar. Koncem 18. století vyhrál konkurz na sládka tehdejšího Měšťanského pivovaru v Brně na Starobrněnské ulici proslulý průkopník a zakladatel moderní výroby piva v Čechách a na Moravě František Ondřej Poupě a zasloužil se tak o rozvoj pivovarnictví v Brně. Strávil v Brně celých 7 let, během nichž se dále věnoval rozvoji pivovarnictví, zavedl v pivovarnictví teploměr, pivní váhu a otevřel 1. pivovarnickou školu.
Poslední majitelé klášterního pivovaru Josef Mandel a Hermann Hayek se v roce 1872 rozhodli postavit nový moderní pivovar v ulici Hlinky v bezprostředním sousedství dnešního Mendlova náměstí. Pivo, které se zde vařilo, bylo od počátku známé jako „starobrněnské“. V roce 1896 už má výstav kolem 160 tis. hl ročně. V roce 1895 přechází pivovar z ledování na umělé chlazení a rozsvěcuje se zde první žárovka. 
V roce 1897 je zde umístěna první elektrická pneumatická sladovna v rakouských zemích, která je umístěna do nové budovy sladovny. V roce 1903 produkce piva dosahuje rekordních 275 tis. hektolitrů piva, toto bude překonáno až v poválečném roce 1946. Ve 20. letech 20. století se ve Vídni zakládá distribuční sklad, do kterého je dováženo denně až 5 vagónů starobrněnského piva. 
Ve 30. letech 20. století se starobrněnský pivovar stává největším pivovarem na Moravě a nabízí široké portfolio piv a pivních speciálů. Kromě tradičních výčepních piv vyrábělo čtrnáctistupňové pivo Baron Trenck a pivní pálenku Bier Brand.
V roce 1944 poškodilo americké bombardování mimo jiné i pivovar. V roce 1945 byl pivovar znárodněn dekretem E. Beneše a dlouhá desetiletí let se do něj neinvestovalo, což se bohužel podepsalo na jeho stavu.
Moderní éra starobrněnského pivovaru se začala psát roku 1992. Právě tehdy vznikla ze státního podniku akciová společnost a o dva roky později se stala součástí rakouské pivovarnické skupiny BBAG, která započala modernizaci pivovaru.
V roce 2003 přechází Starobrno pod skupinu Heineken Group. Díky přílivu kapitálu a kvalitního know-how, získává pivovar postupně na českém pivním trhu mnoho ocenění.
V roce 2008 jsme uvedli jsme do provozu novou modernizovanou varnu, díky které máme kvalitu vaření našeho piva pod skvělou kontrolou. Pivo u nás vaříme stále tradičními postupy - typickou metodou pro český spodně kvašený ležák, tedy vařením dekokčním způsobem na dva rmuty, a to výhradně z českých a moravských surovin.
Od roku 2012 je naše sudové a lahvové pivo nepasterizované, díky čemuž si ještě více uchovává svoji čerstvou a přirozeně lahodnou chuť, jejímž základem jsou nejlepší moravský slad a nejjemnější žatecký chmel.
V roce 2016 jsme pro vás otevřeli nové návštěvnické prostory a dále zvelebujeme celou exkurzní trasu. 

adresa:  Hlinky 160, 603 00 Brno-střed-Staré Brno



 

Starobrno nefiltrovaný ležák 12°  (5)

  

Tento ležák je to nejopečovávanější pivo ze starobrněnského pivovaru. Jde o nepasterizovaný, ale navíc i nefiltrovaný ležák, který má typické zlatavé zakalení způsobené pivovarskými kvasnicemi a obsahuje tak významné množství vitaminu B. Právě díky kvasnicím má nefiltrovaný ležák tak typickou plnou chuť s jemným nádechem připomínajícím chléb.
Průměrné výživové údaje na 100 ml: 186 kJ / 44 kcal
Tento ležák necháváme dozrát a zakulatit v ležáckých sklepích přímo pod Žlutým kopcem a pak jej pro vás ručně stáčíme do sudů. Věnujeme mu tak po celou domu maximální péči. I v našich provozovnách, kde vám jej nabízíme, musí být dodržovány speciální podmínky pro uchování jeho čerstvosti. Ponořte se i vy do charakteristické vůně chmele a rozeznejte každý tón poctivé pivovarské práce a ingrediencí.

Starobrno Medium 11°  (3.5)


Naše jedenáctka – chlouba starobrněnského pivovaru vyrobená z nejjemnějšího žateckého chmele a nejlepšího moravského sladu, který se vyrábí z dvouřadého ječmene. Tento nepasterizovaný světlý ležák se vyznačuje bohatou pěnou, neobyčejně lahodnou, plnou, jemně chmelovou chutí a dokonalým řízem.
Průměrné výživové údaje na 100 ml: 168 kJ / 40 kcal

Starobrno Drak 12°  (3.5)

  

Originální nepasterizovaný extra chmelený světlý ležák, jenž jsme s hrdostí uvařili na Starém Brně z těch nejlepších moravských surovin jako důkaz síly, kterou v sobě naše město má.
Průměrné výživové údaje na 100 ml: 177 kJ / 42 kcal
Starobrno Drak je vařený tradičním způsobem na dva rmuty a po dozrávání ještě prochází speciálním studeným dochmelením. I díky němu se může pochlubit vyváženou chmelovou vůní a chutí s příjemným hořkosladkým dozníváním, nabádajícím k dalšímu napití. Sametová pěna. 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat