středa 14. října 2020

První soběšický pivovar

 

 

Naše úplně první várka spatřila světlo světa 9. ledna 2016. Tehdy ještě v garáži vzniklo 20 litrů medové třináctky samozřejmě z vlastního medu. Zkušení sládci doporučují první várku rovnou vylít, nám však nepřipadla vůbec špatná. Takových várek vzniklo ještě několik, pivovar kromě medových třináctek jsme vařili i dvanáctku. Nakonec jsme se rozhodli, že bychom chtěli vaření někam posunout a v létě 2016 začala nekonečná legalizace na všech možných úřadech. Ale nakonec se úsilí vyplatilo, na začátku roku 2017 začala výroba technologií a probíhaly nutné stavební úpravy ze značné části svépomocí. Konečně 24. června jsme uvařili první várku v nové varně. V současné době vaříme jedenáctku a dvanáctku. Zásadně nepoužíváme žádné koncentráty či extrakty snižující výrobní náklady. I postup výroby je tradiční: pivo kvasí v otevřených kádích, pokryté pěnou, kterou sbíráme, aby negativně neovlivnila chuť piva; nepoužíváme tedy cylindrokónické tanky, jež sběr pěny svou konstrukcí neumožňují. Ten, kdo pivu rozumí, také rozhodně ocení, že pivo poctivě vaříme na jeho výslednou stupňovitost, to znamená, že pivo neředíme, abychom snižovali energetické náklady.

Firma Pavel Nekut realizoval v r. 2018 projekt s názvem „Pavel Nekut – pořízení nových technologií pro minipivovar“ financovaný s podporou EU. Předmětem projektu je nákup dvou ležáckých tanků a CIP stanice pro čištění a sanitaci výrobních technologií v minipivovaru v Brně – Soběšicích. Cílem je zvýšení kvality a kapacity výroby vlastního piva s regionálním charakterem.

adresa:  Zeiberlichova 60, 644 00 Brno-sever-Soběšice

Soběšická 12°  (7.5)

 

Naše Soběšická dvanáctka je mírně hutnější a tmavší pivo než Jedenáctka. Díky použití jiných odrůd chmelů je i trochu aromatičtější. Stejně jako naše Jedenáctka je i toto pivo poctivým ležákem. 

druh: světlý ležáktyp kvašení: spodníobsah alkoholu: 4,9 % obj.extrakt původní mladiny: 12 %EBC: 10,1EBU: 36,9složení: pitná voda, žatecké chmely, moravské humnové slady, pivovarské kvasnice


Soběšická 11°  (7.5)

 
Soběšická Jedenáctka je tradiční český ležák se vším, co by měl mít. Vyrobený z tradičních surovin, kvašený na spilce v klasických otevřených kádích a dozrávající v ležáckých tancích.

druh: světlý ležáktyp kvašení: spodníobsah alkoholu: 4,3 % obj.extrakt původní mladiny: 11 %EBC: 8,6EBU: 29,5složení: pitná voda, žatecké chmely, moravské humnové slady, pivovarské kvasnice

!turistika! 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat