neděle 18. října 2020

Pivovar Horymír

 


První pivo na území Radotína vařili nejspíš již Keltové v mladší době bronzové. Jejich opevněné hradiště bylo na skalním ostrohu proti cementárně. V průběhu středověku pak vařila své vlastní pivo každá hospodyně i krčmář. Lokální výroba piva v Radotíně tak zřejmě probíhala až do otevření pivovaru zbraslavského kláštera, o němž je první doložená zmínka z roku 1593. V roce 1596, se už v záznamu Panství kláštera zbraslavského hovoří o radotínské krčmě jako o „krčmě vejsadní“. Výsada, jako taková, spočívala v povinnosti odebírat zbraslavské pivo. Tato situace, s přestávkami husitských válek, trvala až do roku 1785, kdy byl zbraslavský klášter Josefem II. zrušen a jeho pivovar prodán v dražbě. V pozdějších dobách se ale situace příliš nezlepšila. Pivo bylo do Radotína nadále pouze dováženo jak z bližších, tak i vzdálenějších pivovarů.

Jak vaříme naše radotínská piva:
Naše piva vaříme tradičním dekokčním způsobem na dva rmuty. Všechny naše piva jsou vyráběny z kvalitních surovin – slad, chmel, kvasnice, voda. Pro naše stěžejní piva (11°,13°) používáme pouze české odrůdy chmelů a humnové slady z Čech a Moravy. Vybraný kmen kvasnic a vodu používáme neupravenou, protože věříme, že Želivka je ta správná. Piva nefiltrujeme, nepasterizujeme ani nikterak neupravujeme.

Technologie:
Srdcem celého pivovaru je 5 hl varna s ručním ovládáním. Pivo vaříme na moderní technologii, ale držíme se tradičních postupů řemeslné výroby. Kvašení a zrání piva probíhá v moderních cylindrokonických tancích, které zajišťují nejlepší kvalitu piva. Po uzrání jde naše pivo přímo k Vám čerstvé a není jinak upraveno, ani filtrováno či pasterizováno.

Radotín si ale svůj vlastní pivovar rozhodně zaslouží! 

Moderní minipivovar s restaurací a bezbariérovým přístupem v srdci Radotína. Součástí restaurace je bowling a zahrádka s vjezdem pro cyklisty. Na čepu najdete piva vyrobená v našem pivovaru, příjemné posezení u dobrého jídla i kvalitní vína.

Rádi Vám zajistíme rodinné oslavy, svatby nebo firemní setkání.

V roce 2020 proto skupina lokálních patriotů postavila První radotínský vzájemný pivovar Horymír. Radotínské pivo Radotínu!

adresa:  Horymírovo nám. 16/1416/9, 153 00 Praha 16

Horymír 11° (8)

 

SVĚTLÝ LEŽÁK – SPODNĚ KVAŠENÉ PIVO ČESKÉHO TYPU, UVAŘENÉ TRADIČNÍ TECHNOLOGIÍ NA DVA RMUTY. VAŘENO ZE ČTYŘ DRUHŮ SLADU A CHMELENÉ ČESKÝMI ODRŮDAMI – ŽATECKÝ POLORANÝ ČERVEŇÁK A PREMIANT. VYZNAČUJE SE ZLATAVOU BARVOU, PLNOU CHUTÍ A VÝRAZNOU HOŘKOSTÍ. NEFILTROVÁNO, NEPASTEROVÁNO. 

OBSAH ALK.: 4,5 OBJ.%. 

Horymír 12° (7)


 
Dvanda spíše jantarové barvy a troška smetanové chuti rovněž pitelná...

 
 Horymír 13° (8.5)
 
 
SVĚTLÉ, SILNÉ PIVO – SPODNĚ KVAŠENÉ, VAŘENO Z PĚTI SLADŮ A CHMELENÉ ČESKÝMI ODRŮDAMI – ŽATECKÝ POLORANÝ ČERVEŇÁK A PREMIANT. TOTO NAŠE PIVO MÁ HARMONIZUJÍCÍ HOŘKOST A SLUŠNOU PITELNOST. NEFILTROVÁNO, NEPASTEROVÁNO. 
OBSAH ALK.: 5,0 OBJ.%. 
 
 
 
Horymír Bock 16° (8)
 
 
Tmavé silné, spodně kvašené pivo. Skladba pěti sladů dává pivu výrazné sladové tělo s karamelo-medovou dochutí. Hořkost dodává chmel Magnum.
 
Horymír Single APA 12° (6.5)
 
 
SVĚTLÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ, PLNÉ PIVO. PLNÉ TĚLO PIVO DODÁVÁ SKLADBA DVOU SLADŮ. PŘÍJEMNOU, JEMNOU CHUŤ A VŮNI PO ŠALVĚJI NAŠÍ APĚ DODÁVÁ AMERICKÝ CHMEL PEKKO. STEJNÝ CHMEL BYL POUŽIT TAKÉ NA STUDENÉ CHMELENÍ.
Obsah Alk.: 4,8 OBJ.%
 
Horymír Strong Ale 17° (8)
 
 
SVĚTLÉ, SILNÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO. ZLATAVOU BARVU MU DODÁVAJÍ TŘI DRUHY SLADŮ. HOŘKOST A VŮNI MU DODÁVÁ SKLADBA DVOU CHMELŮ – CASCADE A MOST. VE VŮNI UCÍTÍTE KVĚTINY A V CHUTI BROSKEV A CITRUSY. NÁŠ STRONG MÁ SÍLU VE SVÉ PITELNOSTI.
Obsah Alk.: 6,3 OBJ.%
 
Horymír Blondáček 11° (6.5)
 
 
SVĚTLÉ, PLNÉ, PŠENIČNÉ PIVO. NAŠE PRVNÍ PŠENIČNÉ PIVO BYLO UVAŘENO Z NĚMECKÝCH SLADŮ. JEMNOU HOŘKOST DODÁVÁ NĚMĚCKÝ CHMEL – PERLE. POUŽITY BAVORSKÉ KVASNICE. PIVO MÁ VELMI SVĚTLOU BARVU, JEMNOU HOŘKOST, VE VŮNI UCÍTÍTE JEMNÉ TÓNY HŘEBÍČKU A BANÁNU. 
NEFILTROVÁNO A NEPASTERIZOVÁNO. OBS. ALK.: 4,6%
 
Horymír IPA Rakau 14° (7)
 

 
SILNÉ, POLOTMAVÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO. VAŘENO ZE ČTYŘ DRUHŮ SLADŮ. PRO CHMELOVAR I STUDENÉ CHMELENÍ BYL POUŽIT NOVOZÉLANDSKÝ CHMEL – RAKAU, PO KTERÉM MÁ TATO IPA VÝRAZNOU HOŘKOST A CITRUSOVOU CHUŤ I VŮNI, VE KTERÉ PŘEVLÁDAJÍ TÓNY MERUŇKY. 
OBS. ALK.: 5,3 OBJ.%
 
 
Horymír Stout 15° (7.5)
 
 
TMAVÉ, SILNÉ PIVO – SPODNĚ KVAŠENÉ, VAŘENO ZE SEDMI DRUHŮ SLADŮ, CHELENÉ ČESKÝMI ODRŮDAMI – HARMONIE A PREMIANT. VELMI TMAVÉ PIVO. ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÁ VŮNĚ PŘECHÁZEJÍCÍ DO CHUTI SE STŘEDNÍ HOŘKOSTÍ. NEFILTROVÁNO, NEPASTEROVÁNO.
OBSAH ALK.: 5,2 OBJ. %.
 
Horymír Cyklo 9° (6)
 
 
 BOHEMIAN BITTER LIGHT ALE
SVĚTLÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ PIVO. DÍKY SKLADBĚ TŘÍ DRUHŮ SLADŮ MÁ PIVO ZLATAVOU BARVU. POUŽITÝ CHMEL CASCADE DODÁVÁ TOMUTO NAŠEMU PIVU KVĚTINOVÉ A CITRUSOVÉ AROMA. PIVO MÁ VYSOKÝ ŘÍZ A NADPRŮMĚRNOU PITELNOST. 
OBS. ALK.: 3,2 OBJ%.
 
 
Horymír Ibišek Ale  10° (7)
 
 
LEHKÝ ALE S PŘÍDAVKEM KVĚTŮ IBIŠKU, KTERÉ PIVU PROPŮJČUJÍ RŮŽOVOU BARVU A OSVĚŽUJÍCÍ KYSELOST. V KOMBINACI S AMERICKÝM CHMELE CITRA, KTERÝ DODÁVÁ CITRUSOVÉ AROMATA, VZNIKLO IDEÁLNÍ PIVO NA TEPLÉ LETNÍ VEČERY. 
OBSAH ALK.: 3,5 OBJ %.
 
Horymír Zelený chmel  11° (9)
 
 

 SVĚTLÝ LEŽÁK SE ZELENÝM CHMELEM – JEDENÁCKA, KTEROU U NÁS NEZNÁTE – HOŘČÍ A SVĚŽEJŠÍ. JEDENÁCKU JSME OBOHATILI BĚHEM VAŘENÍ ČERSTVÝM ZELENÝM CHMELEM (ŠIŠTIČKAMI) – ŽATECKÉHO POLORANÉHO ČERVEŇÁKA. VYZNAČUJE SE ZLATAVOU BARVOU, PLNOU CHUTÍ A JEŠTĚ VÝRAZNĚJŠÍ HOŘKOSTÍ. NEFILTROVÁNO, NEPASTEROVÁNO. 
OBSAH ALK.: 4,5 OBJ.%.
 

!turistika! 

!turistika! 

!turistika! 

!turistika! 

fotogalerie 

 

 

 


Žádné komentáře:

Okomentovat