pátek 16. října 2020

Pivovar Domažlice

 

 

Městský pivovar Domažlice navazuje na výrobu piva v Domažlicích s tradicí už od r. 1341. Minipivovar s kapacitou 3000 hl se nachází v prostorách původní humnové sladovny postavené v 19. století. Pivo můžete ochutnat v Pivnici Domažlice. (Hlavní vchod do Pivnice je z ulice Komenského 17, od křižovatky a semaforů.) Pokud si chcete vychutnat pivo v teple domova, můžete si u nás zakoupit pivo v lahvích (0,7 l) nebo KEG sudech. Co máme aktuálně v naší ledničce pro Vás připravené a vychlazené se dozvíte na telefonu níže uvedeném.
Ve Hvozdu domažlického pivovaru je k vidění expozice o historii pivovarnictví v Domažlicích i v regionu. Jedná se o architektonicky originálně řešený prostor s prosklenými lávkami.
Co u nás najdete:     
HVOZD - výstava o historii pivovarnictví v Domažlicích na skleněných lávkách      PIVNICE, VZDĚLÁVACÍ CENTRUM KNIHOVNA ,  KOMUNITNÍ CENTRUM, KLUB,  RESTAURACE - nově otevřena od 10. 10. 2020.

15. 7. 2020 - První várka domažlického piva téměř po čtvrtstoletí Už nám to tu zase voní! Po dlouhých 24 letech se v Městském pivovaru Domažlice [»] uvařilo pivo. První várce požehnal domažlický vikář P. Miroslaw Gierga a Mons. Emil Soukup. Předtím byl do mladinového kotle všemi zúčastněnými slavnostně vhozen chmel. Následně sládkové společně zazvonili na historický zvon "Advent", který se v dějinách k tomuto účelu používal. Tato komorní akce, která byla historickou událostí, se stala zároveň i dojemným zážitkem.

Projekt „Muzeum společného dědictví regionu Domažlice – Furth im Wald“ (číslo projektu 271) Tento projekt představuje vybudování dvou moderních interaktivních expozic z nichž první nese název „POZOR HRANICE! Historie hrou“ a druhá nese název „Příběh domažlického pivovaru“. Expozice budou umístěny v 1. PP a ve 4. NP západního křídla Pivovaru. Projekt je financován z prostředku Programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020. Aktuálně probíhá příprava k vyhlášení veřejné zakázky na realizaci expozice. Předpokládaný termín dokončení projektu březen - květen roku 2021.

Multifunkční Kulturní centrum Pivovar Domažlice začíná sloužit veřejnosti. Zrekonstruovanému areálu historického domažlického pivovaru ve čtvrtek 23. července při slavnostním otevření požehnal biskup plzeňský Tomáš Holub. Slavnost doprovodila Konrádyho dudácká muzika. Ve zrekonstruované historické budově sladovny z konce 19. století se nachází galerie Hvozd s prosklenými lávkami, komunitní centrum, tanečním sál, klub, knihovna se vzdělávacím centrem,minipivovar s pivnicí a restaurací, v podkroví bude od příštího roku zpřístupněna expozice „Pozor hranice! Historie hrou“. V suterénu je ještě místo pro pivovarnickou expozici (od roku 2021). V ní budou moci návštěvníci za prosklenou stěnou sledovat celou technologii výroby piva. Náklady na přestavbu objektu se pohybují okolo 140 milionů korun.

Vzdělávací centrum knihovna a Komunitní centrum Domažlice jsou spolufinancovány Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj, prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

 adresa: Pivovarská 10 344 01 Domažlice

Domažlická 10° (7)
 

 Celkem pitelná nahořklejší desina...

Domažlický Čerchov 11° (6)


 
Jedenáctka už byla o něco horší a moc mi nejela, ovšem dalo by se u ní chvilku vydržeti...

Domažlická 1(6)

 

Opět jen dobré pivečko podobajíce se těm předchozím...
 

Domažlický hALE  (6)

 

Název v sobě uchovává zkratku označující právě svrchně kvašené pivo ála ejlík a obsahuje i typickou bulačinu.

fotogalerie 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat