středa 14. října 2020

Pivovar U Tomana

 


Rádi bychom představili Pivovar U Tomana, který se nachází na Náměstí Svobody a dnes rozdává radost nejen obyvatelům Brna. Myšlenka postavit pivovar přišla s možností koupit a zrekonstruovat dům U Tomana, který za první republiky byl vyhlášený svou výrobou zákusků a vařením dobré kávy. Od počátku měli majitelé záměr navázat na tradici slavného domu a opět poskytnout centru města gastronomický provoz a produkty vlastní výroby. A tak přípravy domu směřovaly ke třem hlavním směrům tohoto záměru – ubytování, restaurace a pivovar.

Během stavebních příprav se majitelé ocitli v situaci, kdy zůstali s myšlenkou na pivovar sami, když jim shoda okolností přivedla do cesty sládka a technologa Martina Hrubeše, který v oboru pivovarnictví podniká už pár let. Po rychlé telefonické domluvě následovala ještě rychlejší setkání, protože čas tlačil a na rozhodnutí bylo opravdu za minutu dvanáct. Pak vše začalo běžet jak na drátku. Dokončení stavebních úprav pro pivovar si po konzultacích zařídili pánové sami, výběr dodavatele technologie vyhrála f. Nerez Grade, Němčice nad Hanou a začal závod s časem, neboť termín otevření celého projektu se neúprosně blížil.

Jak se zažehnalo "nevzniknutí" pivovaru, přišla druhá otázka - jak sehnat dobré sládky pro tento pivovar? Otázka, která je stejně stěžejní pro budoucnost jako dobrý dodavatel a konzultant při výstavbě pivovaru. Připravilo se výběrové řízení, kde hlavní kritéria byla spolehlivost, serióznost a hlavně filozofický náhled na výrobu piva. V dnešní době, skoro nemožné požadavky. Ale podařilo se! A to v podobě osoby sládka Jana Křišíka, který svou osobností plně vyhovoval všem nárokům pro pozici prvního sládka pivovaru. Přišel v momentě, kdy pivovar byl skoro hotový a okamžitě se zapojil do přípravy budoucího charakteru piva. Dohoda a představa majitelů se sládkem M. Hrubešem byla, že člověk, který přijde, bude mít možnost připravit receptury piva podle vlastních představ za jeho dohledu. Ovšem spolupráce obou sládků předčila očekávání, protože oba měli stejný pohled jak se má pivo vařit a jak má pivo vypadat. Do toho o něco později přišel poslední člen pivovarského týmu Martin Smolík, dlouholetý kamarád Honzy a triumvirát týmu pivovaru byl v roce 2018 hotov.

adresa:  nám. Svobody 22, 602 00 Brno-střed

Emanuelova 10°  (7)

 

Celkem pitelná desina...

 Tomanova 12°  (7.5)


 
Dvanda taky v pohodě...

 

 Weizen 12°  (6.5)


Svrchně kvašená osvěžující dvanáctka do horkých letních dnů. Lehce zakalené pšeničné pivo s hustou pěnou. Ve vůni dominuje kombinace ovocných tónů po banánech a hřebíčku.

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat