neděle 18. října 2020

Pivovar Chříč

 

 

Pivovar Chříč na severním Plzeňsku obnovil svou činnost v roce 2015 a v původních prostorech navázal na tradici zaznamenanou od roku 1567. Srdcem pivovaru je měděná varna s původní technologií přímého dřevního otopu pod měděnou mladinovou pánví. Zde vzniká prvotřídní ležák, který je vlajkovou lodí pivovaru. Kromě toho nabízí pivovar také sezónní speciály a svrchně kvašená piva.
Pivo zde zraje na otevřených spilkách a není znehodnoceno filtrací ani pasterizací. Pivovar zaváží sudové pivo vybraným podnikům v Praze, Plzni a v okolním regionu, k dostání je též v pivovaru i s možností prohlídky.
Podnik funguje jako chráněná dílna – na pozicích pivovarské chasy dává práci asi dvaceti lidem s mentálním i fyzickým hendikepem. Na obnově místa se významnou měrou podílelo sdružení Propolis. Pivovar inicioval vznik venkovské malotřídní školy ZŠ Pivoňka a finančně ji podporuje.

Pivovar ve Chříči představuje ojedinělý projekt obnovy památky a její navrácení původnímu účelu. Skupina nadšenců objevila v roce 2009 unikání objekt barokního venkovského pivovaru se sladovnou ve stavu vhodném ke zbourání a založila sdružení Propolis (www.propolis-os.cz). Tisíce dobrovolnických dní práce a desítky drobných sponzorů postupně pomohly ke vzniku neobyčejného místa setkávání, práce i zábavy. Pivovar u Berounky tak postupně naplňuje svou vizi stát se lokálním kulturním, společenským a vzdělávacím centrem. Kromě dobrovolnických akcí se zde pořádají umělecké, taneční a řemeslné kursy, letní festival nebo tábory pro děti. Pivovar je katalyzátorem obnovy tradičních svátků jako masopust nebo pouť. V barokní sladovně vzniklo netradičně pojaté Muzeum každodennosti, které hravou formou představuje život na vesnici v minulosti.

Už od počátku bylo jedním z našich motivů zřídit zde chráněnou dílnu – řemeslnou firmu, zaměstnávající několik lidí s mentálním postižením. Tenhle nápad pomalu zrál až do podoby „chráněného pivovaru“ kde pracovní místa pivovarské chasy zastanou lidé s hendikepem. S pomocí Nadace Via a několika odborníků z oboru pivovarnictví se nám pak podařilo připravit životaschopný podnikatelský koncept. Část nákladů na rekonstrukci a vybavení poskytla Evropská Unie, zbytek pokryl úvěr České spořitelny z programu pro sociální podniky.

adresa: Chříč 2, 331 41 Chříč


 

Pazdrát 11° (7.5)

 

Klasický český spodně kvašený světlý ležák. Jedenáctistupňové kvasnicové pivo výrazné hořkosti a vyvážené chuti. Pivo z vybraných českých chmelů a sladů pro každodenní řeholi v postmoderním světě. 

Nebožtík Stout 13° (7)


Funerální speciál, hutně černé pivo s tóny kakaa a praženého sladu. Bůh nám, hříšníkům, buď milostiv!

!turistika! 

fotogalerie 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat