neděle 18. října 2020

Rodinný minipivovar Pacov

 

 

Minipivovar Pacov navazuje na tradici bývalého pacovského pivovaru, jehož zakladatelem byl v roce 1528 Oldřich Španovský z Lisova a jenž byl později tehdejším režimem v roce 1969 uzavřen a přestavěn na sýrárnu.

Na začátku všeho bylo vaření piva v domácích podmínkách...Jak si ovšem doma uvařit vlastní pivo bez znalostí a zkušeností? Začátky nebyly lehké a informací, jak uvařit dobré pivo doma, bylo poskromnu... nakonec se ale vše podařilo! Zkoušeli jsme vyrobit pivo jak z klasických surovin, tak ze sladového koncentrátu nebo mladinového koncentrátu. Došlo i na několik speciálních piv, např. medové, které mělo ohromný úspěch! Příjemně nás překvapilo, jak se dá pivní mok s tak úžasnou zlatavou barvou a jedinečnou chutí uvařit a vyrobit v domácích podmínkách. A to byl pro nás bod obratu! Od vaření piva pro vlastní potřebu nebo pro naše známé jsme chtěli přejít k něčemu profesionálnějšímu. Začali jsme s naším spolužákem a kamarádem Pavlem Vaňkem hledat co nejvíce informací a praktických zkušeností. Trvalo to asi jeden rok - hledali jsme v knihách, na internetu a také jsme skutečně fyzicky sbírali zkušenosti při návštěvách několika minipivovarů v Čechách i na Moravě. Potom, když už jsme, jak se říká, byli dost chytří, mohli jsme zahájit realizaci našeho vlastního minipivovaru! Celý minipivovar vyrobila firma J. Hradecký Pacov (kde náš kamarád pracuje), ovšem za dílčího přispění pana Ing. Josefa Krýsla z Plzně, velmi uznávaného sládka jak v Čechách, tak ve světě. Tím jsme se vyhnuli případným technologickým chybám i chybám při výrobě piva ve větším objemu. K výrobě také přihlížel náš nejmladší syn, který později vystudoval Střední odbornou školu Ekologickou a potravinářskou ve Veselí nad Lužnicí. Tam měli ve školním pivovaru úžasného člověka a sládka pana Ing. Ivana Dufka, který předal svým studentům vzácné znalosti o výrobě piva. Dnes se o výrobu piva stará Luboš Němec ml.
Rok vzniku 2009

adresa: Jana Autengrubera 318, 395 01 Pacov

Pacovská Divočina 12° (8)

 

Rodinný minipivovar Pacov uvařili nový speciál k 10. výročí pivovaru. Divočina je klasický světlý ležák s vyšší hořkostí a plností. Použili dva druhy sladu (plzeňský, mnichovský), tři české odrůdy chmelu Premiant, Bohemia, Žatecký pol. Červeňák.  Stupňovitost: 12° Plato Alkohol: 5,1% obj. Barva: 11 EBC Hořkost: 39 IBU

fotogalerie

 

Žádné komentáře:

Okomentovat