středa 14. října 2020

Pánský pivovar Sokolnice

 

 

Obnovení pětisetleté tradice pivovarnictví v Sokolnicích. Zdejší bývalý pivovar se sladovnou se připomíná již v roce 1588, kdy jej Jan Sadovský ze Sloupna prodal jako součást sokolnického panství – tvrz a ves se dvěma dvory, mlýnem a pivovarem Jindřichu Pfefferhornovi z Ottopachu za 22 000 zl. moravských.  Údajně byl pivovar založen již v roce 1501. V roce 1625, kdy panství vlastnila Eliška Bergrová, rozená Krummrová, se v Sokolnicích připomíná sladovna. V roce 1750, kdy Sokolnice patřily knížatům z Ditrichsteina, vařil zdejší pivovar na 800 věder piva ročně. Pivo se prodávalo máz po 2 krejcarech. V roce 1843 koupili sokolnické panství Mitrovští z Mitrovic a Nemyšle. Vrchnost zde měla kromě zámku též pivovar, koželužnu, vlastní chmelnici a bažantnici.  V této době najala pivovar firma B. Winter a syn, která jej měla v nájmu až do roku 1920 a zmodernizovala jej na parostrojní pohon, další změny se týkaly vaření parou, umělého chlazení a v pivovaru byly i pneumatické transportéry. Později jej najala Moravská agrární a průmyslová banka, která v roce 1921 vytvořila společně s prvním brněnským akciovým pivovarem a akc. spol. Moravia firmu „Akciový pivovar a sladovna v Sokolnicích“. V roce 1932 tato firma kupuje pivovar od hraběte Vladimíra Mitrovského za 850 000 Kč. Sokolnický pivovar stěží odolával konkurenci a tehdejší všeobecné krizi. Proto byl jeho provoz zastaven. Dále sloužil jako sklad Starobrněnského pivovaru. Koncem 19. století byl sládkem pivovaru Alois Vaněk a v roce 1894/95 byl výstav pivovaru 21 060 hl piva. Po něm nastoupil za sládka Jan Wrana, a pak v roce 1924 Antonín Musil. Posledním sládkem byl v roce 1932 Jan Hruška, za něhož byl var pivovaru 85 hl.  Po osvobození v roce 1945 se svolením MNV Sokolnice a Starobrněnského pivovaru občané bořili nejstarší části objektu k opravě svých válkou zničených domů. V roce 1946 válkou poškozený pivovar koupil od Starobrněnského pivovaru František Vykouřil. Budovu opravil a v části pivovaru zřídil stolařskou dílnu. Provozovnu zde mělo po většinu komunistické éry výrobní družstvo Hlubna a areál chátral až do dnešní doby.  V roce 2014 pivovar opět mění majitele a přichází nová snaha o obnovení pětisetleté pivovarnické tradice v Sokolnicích. Nabídneme vám opět dobré pivo vlastní výroby ve stylové pivovarské restauraci. V 1. poschodí budovy připravujeme rodinnou restauraci s hracími koutky pro děti a salónky. V budoucnu se pak bude možné i ubytovat v podkrovních pokojích. Součástí areálu je zahrada, kde bude možnost příjemných procházek, posezení nebo vyžití dětí na hřišti.

Před více než 500 lety byl v Sokolnickém panství zřízen pivovar. Několik majitelů jej následně modernizovalo, zvyšovalo výstav piva, ale postupem doby výroba začala upadat, až majitel poslední, brněnský pivovar, provoz úplně uzavřel. Od této doby už také uplynulo téměř 100 let. Už tedy neexistuje pamětník, který by ve zdejším pivovaře pracoval nebo se alespoň napil piva. Samotný objekt od té doby značně chátral.
Rokem 2014 je však datována nová éra sokolnického pivovaru. Včetně zachování budovy v co nejautentičtější podobě je i snahou nových majitelů dát mu vzhled podoby pivovaru. Období prvního roku rekonstrukce bylo ovšem ve znamení bourání toho, co se za předchozích novodobých uživatelů nevhodně přistavělo a neodpovídalo budoucímu záměru. Důležitou rolí této fáze přestavby bylo odizolování celého objektu.
Rok 2015 byl zahájen nutnými stavebními úpravami dle požadavků statika a návrhů projektanta ing. arch. Petra Kopečného. Následovala výměna střešní krytiny s vybudováním vikýřů pro budoucí podkrovní ubytovací prostory. Současně se přistoupilo k prvním úpravám přilehlé zahrady.
V roce 2016 byla vybrána firma bývalého plzeňského sládka pana Josefa Krýsla, která dodává a instaluje novou technologii na vaření piva. V celé budově byly opraveny veškeré rozvody elektřiny, vody i odpady. Nově vybudovaná kotelna byla napojena na tepelné čerpadlo a vnitřní prostory se začínají vytápět. Byly opraveny veškeré omítky a stropy, instalována nová okna a dveře. Těsně před koncem roku se podařilo budovu napojit na vlastní tlakovou kanalizaci a starou terasu na dvoře nahradilo betonové schodiště.
Začátek roku 2017 znamená pro pivovar poslední interiérové úpravy, kdy jsou položeny dlažby a obklady, osazeny interiérové dveře a místnosti se začínají zaplňovat nábytkem. Následovat budou úpravy vnějšího pláště. Nastává poslední etapa administrativní cesty, na jejímž konci přivítáme první návštěvníky v přízemní pivovarské restauraci a připraveno bude i zázemí pivovaru. V poschodí pak bude otevřena rodinná restaurace s prostorem pro hry dětí. Pro oslavy a firemní akce bude k dispozici oddělený salónek s terasou a za pěkného počasí nabídneme hostům příjemné posezení na zahradní terase či procházku v přilehlém parčíku. V blízké budoucnosti pak stavebně dokončíme podkroví pro ubytování hostů a přidáme další salónek. Naše plány tímto nekončí, následovat budou další úpravy zahrady, vybudování víceúčelového kurtu s umělým povrchem a dětské hřiště. Dále také přestavíme část dosud nevyužívaných prostor na sportovně-relaxační centrum. Pro naše hosty chystáme půjčovnu kol a koloběžek. Na Vaši návštěvu se těší všichni z Pivovaru v Sokolnicích.

adresa: Zámecká 151, 664 52 Sokolnice

 

Sokolnická 10°  (6)


Je to poctivá, z pěti druhů sladu vařená desítka. Výběr použitých sladů zajistil i její krásnou barvu a bohatou pěnu. A jako všechny naše piva je nefiltrovaná a nepasterizovaná.

 

Sokolnická 12°  (6.5)


Tak jako naše desítka je vařena z pěti druhů sladu a je chmelena dvěma druhy chmele - Premiant a Žatecký poloranný červeňák a příměsí našeho místního chmele. K dokonalé chuti zraje v ležáckém tanku dva měsíce. Je typický český ležák plzeňského typu, samozřejmě nefiltrovaný a nepasterizovaný.

Vladimír 8°  (5)


Světlé letní pivo z plzeňského sladu a citrusovou příchutí uhasí vaši žízeň během horkých letních dní. 

fotogalerie 

Žádné komentáře:

Okomentovat